Sporočila v 2012

Sporočilo za javnost

Poskusi zlorab in prevar s pomočjo potrdil o nakazilu denarja

Nepridipravi iščejo vedno nove poti, kako priti do denarja, blaga ali storitev na preproste načine. Eden od takih poskusov je tudi pridobitev blaga oz. storitev na podlagi neveljavnega oz. ponarejenega potrdila o nakazilu denarja.

Ob tem je pomembno pojasniti, da je potrdilo o nakazilu mogoče natisniti že takrat, ko je plačilo potrjeno s strani lastnika računa, zaradi načina izvajanja plačilnega prometa pa dejansko še ne izvedeno. V večini primerov se namreč nakazila izvajajo ob delovnikih (od ponedeljka do petka) v okviru urnika posamezne banke, podatke o plačilnih nalogih do 50.000 EUR pa si banke izmenjamo na vsaki dve uri. Podjetje ali posameznik tako lahko nakazilo vidi na svojem računu ob delovnikih okvirno med 8. in 17. uro. V primeru nujnih nalogov oz. nalogov višjih od 50.000 EUR pa je denar na računu prejemnika ob delavnikih navadno viden najkasneje v eni uri.

Opozoriti je še potrebno, da nalog, ki presega kritje na transakcijskem računu, ne bo obdelan, dokler na transakcijskem računu ne bo zadostnega kritja. Znesek, ki je naveden na potrdilu, je tako lahko tudi večji od dejanskega stanja na računu plačnika, zato je možno, da do izvedbe nakazila sploh ne pride. V času med naročilom za izvedbo nakazila in dejanskim nakazilom lahko lastnik računa prenos sredstev tudi prekine.
Nepridipravi pa so inovativni tudi na področju ponarejanja potrdil o nakazilu; npr. potrdilo o nakazilu majhnega zneska spremenijo v potrdilo o nakazilu večjega zneska ali pa potrdilo v celoti ponaredijo.

Podjetjem in posameznikom torej svetujemo, da naj bo kredibilna osnova za izdajo blaga oz. storitev le dejanski priliv na njihov poslovni ali zasebni račun.


Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 13. november 2012
 

Nazaj