Sporočila v 2012

Sporočilo za javnost

Po uporabi računalnik dosledno ugašajte


V Sloveniji je v letu 2012 glede na prejšnja leta opazen porast poizkusov zlorab na področju spletnega bančništva. Analiza preiskav posameznih primerov je pokazala, da krivdo za uspešne zlorabe v veliki večini primerov nosimo uporabniki storitev spletnega bančništva. Zlorabo omogočimo z neodgovornim ravnanjem ter neupoštevanjem pravil in dobre prakse. Večina zlorab se zgodi na enak način. Zlikovci nam najprej »okužijo« računalnik s škodljivo programsko opremo, ki jim omogoča, da na računalniku beležijo vse aktivnosti uporabnika in možnost, da do računalnika uporabnika dostopajo na daljavo, preko omrežja. Po določenem času se dokopljejo do vseh potrebnih informacij in gesel za dostop v spletno banko. Za izvedbo zlorabe – nakazilo sredstev na račun pri drugi banki, izkoristijo čas, ko nismo prisotni, računalnik pa pustimo prižgan, večinoma ponoči. V trenutku, ko je denar na drugi banki izplačan v gotovini ali nakazan v tujino, možnosti za povrnitev sredstev praktično ni več. Zato banke in hranilnice posebej priporočamo:


1. Ob zaključku dela z elektronsko banko redno odstranjujte pametno kartico oz. USB ključek iz čitalnika oz. računalnika!

2. Po zaključku delovnega dne dosledno ugašajte računalnik!

3. Če je le možno, računalnik, ki ga uporabljate za dostop do elektronske banke, ne uporabljajte tudi za elektronsko pošto, brskanje po spletu ali za igranje igric.

 

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 7. december 2012

Več v: Osnovnih pravilih varne rabe elektronskega bančništva 
 

Nazaj