Sporočila v 2015

Odgovor Združenja bank Slovenije spletnemu časniku Žurnal24

Preverjajte in skrbite za posodabljanje vaše programske opreme elektronskih naprav
 

Stranke bank in hranilnic – članic Združenja bank Slovenije, ki uporabljate spletno bančništvo, obveščamo, da članice Združenja zaradi časovne omejitve veljavnosti strežniških digitalnih potrdil le-te postopoma nadomeščajo z novimi, naprednejšimi digitalnimi potrdili, ki so skladni z varnostno tehničnimi standardi (SHA-2, SHA256). Nova digitalna potrdila prinašajo uporabnikom spletnega bančništva varnejšo uporabo spletnih storitev, niso pa kompatibilna s starejšimi različicami operacijskih sistemov. Slednje bodo lahko občutili uporabniki operacijskega sistema Windows XP, saj se lahko zgodi, da dostop do spletnih bank po zamenjavi strežniških digitalnih potrdil ne bo več mogoč. Uvedbo tega in morebitnih drugih ukrepov za izboljšanje varnosti uporabe spletne banke, banke in hranilnice uvajajo skladno z dobro prakso in standardi, ki predvideva tudi ustrezno komunikacijo in podporo za stranke. Če kot uporabniki spletnih bančnih storitev, zaznate težave pri dostopu ali uporabi storitev spletnega bančništva, priporočamo, da se za pomoč obrnete na svojo banko ali hranilnico.
 

Za operacijski sistem Windows XP je Microsoft že aprila 2014 ukinil podporo in varnostne posodobitve, kar pomeni da za ta operacijski sistem ni zagotovljenih programskih popravkov, ki bi odpravljale ugotovljene ranljivosti. Zato se uporaba navedenega operacijskega sistema zaradi varnostnih tveganj popolnoma odsvetuje.
 

Strankam bank in hranilnic – uporabnikom spletnega bančništva svetujemo, da zaradi lastne varnosti in nemotenega delovanja spletne banke pri uporabi upoštevate Osnovna pravila varne rabe elektronskega bančništva, dobre prakse in priporočila varne rabe interneta, ter splošne pogoje poslovanja bank, ter preidete na uradno podprte različice operacijskega sistema, za katere so zagotovljeni varnostni popravki. Zavedati se je namreč potrebno, da uporaba nepodprte programske opreme predstavlja za vas veliko tveganje, saj lahko pride do kraje vaših osebnih ter občutljivih podatkov, s čimer vam je lahko povzročena moralna in materialna škoda.
 

Navedeno priporočilo velja tako za operacijski sistem kot tudi za vso programsko opremo, ki jo uporabljate za dostop do spletnih storitev.

 

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 4. marec 2015
 

Dodatno:
https://www.digicert.com/sha-2-compatibility.htm
http://support.microsoft.com/kb/968730
http://blog.chromium.org/2014/09/gradually-sunsetting-sha-1.html
Osnovna pravila varne rabe elektronskega bančništva, oktober 2012

Nazaj