Sporočila in odgovori medijem - 2018

Sporočilo za javnost

Letošnji Evropski teden denarja je posebej posvečen spodbujanju finančnega izobraževanja

 

Ljubljana, 7. marec 2018: Nacionalna bančna združenja iz več kot 30 evropskih držav bodo od 12. do 18. marca letos odprla vrata že četrtemu Evropskemu tednu denarja z namenom, da bi z izobraževalnimi aktivnostmi za spodbujanje finančne pismenosti zajela tisoče mladih po Evropi. Bančna združenja si tako v okviru različnih aktivnosti prizadevajo k dvigu osveščenosti javnosti o prednostih, ki jih znanje o financah ter denarju prinašata, upoštevajoč hiter razvoj finančne tehnologije, ki spreminja naravo denarja v digitalno in s tem vzpostavlja potrebo po digitalnih veščinah.

Letošnji Evropski teden denarja na pobudo Evropske bančne federacije prinaša pomembno novost - evropski denarni kviz, ki je namenjen šolskim razredom s 13 do 15 letnimi učenci. V okviru priprav na kviz bodo učenci najprej pridobili potrebno finančno znanje in se nato na nacionalnem tekmovanju v znanju pomerili z drugimi razredi v svoji državi. Tekmovanje bo potekalo preko portala za spletno učenje Kahuta!. Predstavniki zmagovalnih razredov bodo nato 8. maja povabljeni v Bruselj na finale evropskega denarnega kviza.

Z veseljem sporočamo, da bo v kvizu sodelovalo predvidoma osem slovenskih osnovnih šol in sicer:

  • Osnovna šola Antona Žnideršiča, Ilirska Bistrica, pod mentorstvom Vere Frank,
  • Osnovna šola Dušana Muniha, Most na Soči, mentorica Agnes Kozorog,
  • Osnovna šola Dravlje, Ljubljana, mentor Aleš Bobek,
  • Osnovna šola Ivana Babiča Jagra, Marezige, mentorica Tatjana Dominić Radojević,
  • Osnovna šola Bistrica ob Sotli, Bistrica ob Sotli, mentorica Marinka Šipec,
  • Osnovna šola Leskovec pri Krškem, Leskovec pri Krškem, mentorica Martina Peterlin,
  • Osnovna šola Kajetana Koviča, Radenci, mentorici Milena Mencigar in Zdenka Šiplič,
  • Osnovna šola Milojke Štrukelj, Nova Gorica, pod mentorstvom Martine Bratuž.

Finale nacionalnih tekmovanj bo potekalo v mesecu marcu, v Sloveniji 15. marca. Predstavniki zmagovalnega razreda iz sodelujočih držav bodo na evropskem finalu tekmovali neposredno proti učencem iz drugih evropskih držav.

Gre za pomemben projekt, ki je namenjen izboljšanju finančne pismenosti tako mladih kot tudi drugih starostnih skupin, ki se bo nadaljeval skozi vse leto. K sodelovanju smo povabili tudi Zavod za šolstvo in predstavnike številnih drugih institucij.

Poleg vključitve v Evropski denarni kviz za mlade od 13 do 15 let, pa se je Združenje bank Slovenije kot član Evropske bančne federacije tudi letos vključilo v izvedbo ostalih aktivnosti Evropskega tedna denarja. Organizirali bomo okroglo mizo s predstavniki finančnih institucij, pripravili predavanja za šole ter različne skupine uporabnikov finančnih storitev, vse z namenom okrepitve poznavanja in razumevanja finančnega področja, ali kot je povzel glavni izvršni direktor Evropske bančne federacije, Wim Mijs: »Pomanjkanje finančnega izobraževanja v Evropi je resen problem s socialnega in ekonomskega vidika. To je mogoče primerjati z vozniškim dovoljenjem. Če nimate ustreznega znanja vožnje, se bodo dogajale nesreče.«

 

Združenje bank Slovenije

Ljubljana, 7. marec 2018

 

 

Nazaj