Sporočila in odgovori medijem - 2019

Sporočilo za javnost

Rezultati javnomnenjske raziskave glede zaostritve pogojev pridobitve potrošniškega in stanovanjskega kredita pri slovenskih bankah in hranilnicah

 

Ljubljana, 26. november 2019: Znani so rezultati javnomnenjske raziskave glede zaostritve pogojev pridobitve potrošniškega in stanovanjskega kredita pri slovenskih bankah in hranilnicah, ki jo je Združenje bank Slovenije naročilo pri agenciji Ninamedia. Anketa je bila izvedena med 14 in 19. novembrom 2019, zbiranje podatkov je potekalo v kombinaciji telefonskega in spletnega anketiranja. Skupna velikost vzorca je bila n=705. V nadaljevanju objavljamo nekatere rezultate, celotna anketa pa je dostopna na povezavi.

 

1. Ste seznanjeni z regulatornimi ukrepi Banke Slovenije, s katerimi so se od 1. novembra dalje zaostrili pogoji za pridobitev potrošniškega in stanovanjskega kredita pri bankah, ki poslujejo v Sloveniji?

graf1

2 Ali se strinjate z zaostritvijo pogojev za pridobitev kredita?

graf2

3. Ali ste morda kot posameznik ali kot družina že računali, če ste po novih pravilih kreditno sposobni in kaj ste ugotovili?

graf3

4. Ali je zaostritve pogojev pridobitve kredita že vplivala na vašo pomembno življensko odločitev glede vaše zadložitve?graf4

5. Kolikokrat ste najeli potrošniški kredit zaradi nepredvidenih in neugodnih življenjskih dogodkov?

graf5

6. Za katere namene ste v preteklosti že najeli potrošniški kredit?

graf6

7. Kam bi se v skrajnem primeru, če bi potrebovali premostitvena sredstva in jih ne bi mogli pridobiti pri bankah, ki poslujejo v Sloveniji, zatekli po kredit?

graf7

 

Povezava na celotne rezultate javnomnenjske raziskave

 

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 26.11.2019

 

 

Nazaj