Sporočila in odgovori medijem - 2020

Sporočilo za javnost

 

Nacionalno tekmovanje za uvrstitev na Evropski denarni kviz bo potekalo 31. marca ob 12. uri

 

Ljubljana, 3. marec 2020: Letošnji Evropski denarni kviz bo v želji po pridobitvi finančnih znanj in obvladovanju tveganj s tega področja že tretje leto zapored združil na tisoče mladih po vsej Evropi. Nacionalni kviz v preizkusu finančnega znanja mladih bo v Sloveniji potekal 31. marca 2020 ob 12. uri. Evropski teden denarja je pomembna vseevropska iniciativa, ki vsako leto združi različne institucije, ki si prizadevajo za dvig osveščenosti o pomembnosti poznavanja finančnega sveta upoštevajoč hiter razvoj finančne tehnologije. Letos bo Evropski teden denarja potekal od 23. - 27. marca 2020.

 

Vseevropski iniciativi nacionalnih bančnih združenj po vsej Evropi za spodbujanje finančnega opismenjevanja se tudi letos pridružuje tudi Združenje bank Slovenije pod okriljem Evropske bančne federacije. Združenje bo za prijavljene osnovne šole in prve letnike srednjih šol nacionalni kviz izvedlo 31. marca 2020 ob 12. uri.

Kot je znano, je lani na kvizu sodelovalo več kot 100.000 učencev v 32 državah. V kvizu lahko sodelujejo razredi z učenci oz. dijaki v starosti od 13 do 15 let, pri čemer se upošteva starost učencev oziroma dijakov na začetku šolskega leta. Prijavo na kviz odda učitelj preko prijavnice, ki je objavljena na spletni strani Združenja bank Slovenije na naslovu www.zbs-giz.si. Osnovne in srednje šole vljudno vabimo, da se na tekmovanje prijavijo in tako učencem oz. dijakom ustvarijo priložnost, da se na nacionalnem kvizu pomerijo v poznavanju finančnih pojmov z drugimi razredi v državi. Dva predstavnika zmagovalnega razreda se nato udeležita evropskega finala, ki bo letos potekalo preko spleta 29. aprila 2020 in neposredno tekmujeta v finančni pismenosti proti predstavnikom zmagovalnih razredov iz drugih evropskih držav. Za pripravo na kviz smo kot pripomoček na spletni strani Združenja pripravili vaje v slovenskem jeziku.

Spomnimo, lani sta predstavnici zmagovalnega razreda iz OŠ Dušana Muniha iz Mosta na Soči osvojili prvo mesto na finalnem tekmovanju v Bruslju in tako pometli z vso evropsko konkurenco ter prikazali odlično poznavanje finančnih pojmov in digitalne pismenosti.

Na Združenju bank Slovenije si prizadevamo za osveščanje javnosti o prednostih in nujnosti pridobivanja finančnega znanja, še posebej v okolju, ki se zaradi razvoja tehnologije zelo hitro spreminja, spreminja se tudi narava denarja v digitalno, s čimer se ustvarja potreba po osvojitvi digitalnih veščinah.

Združenje bank Slovenije bo letos v okviru Evropskega tedna denarja v prostorih Hiše Evropske unije organiziralo še številne izobraževalne dejavnosti za osnovnošolce in dijake srednjih šol. Z razpravo na okrogli mizi bomo skupaj z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo povezali tudi različne domače finančne institucije, s ciljem iskanja možnih načinov sodelovanja za dvig finančne pismenosti vseh starostnih skupin prebivalstva, zaradi česar se bodo izobraževalne aktivnosti Združenja bank Slovenije nadaljevale skozi vse leto.

 

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 3. marec 2020

Nazaj