Sporočila in odgovori medijem - 2020

Obvestilo za javnost
 

Flik, sodoben način plačil in nakazil med uporabniki različnih bank v Sloveniji 

 

Ljubljana, 23. julij 2020: Flik je zdaj na voljo za stranke večine slovenskih bank in hranilnic. Gre za najpreprostejši način nakazil med uporabniki računov, odprtih pri različnih bankah v Sloveniji, ki 24 ur na dan in 7 dni v tednu omogoča takojšnje nakazilo denarja drugim uporabnikom na podlagi kontaktnega podatka (številke mobilnega telefona ali elektronskega naslova). Izvršitev plačila je tako mogoča kadarkoli (ponoči, med vikendi in prazniki) in sicer tudi na račun, ki je odprt pri drugi banki ali hranilnici v Sloveniji. Flik lahko pričnete uporabljati takoj po namestitvi aplikacije in se tako v celoti izognete obisku bančne poslovalnice.

 

Uporaba mobilnih aplikacij v Sloveniji je v porastu, uporabniki pa iščejo možnosti za enostavnejše in hitrejše načine plačevanja. Časi, ko smo za nakazovanje denarja potrebovali številko bančnega računa so mimo, saj lahko s Flikom uporabniki denar nakažete kontaktom iz svojega imenika ali z vpisom e-naslova prejemnika. Flik danes ponujajo skoraj vse banke in hranilnice v Sloveniji.
 

Oba – nakazovalec in prejemnik denarja - morata biti uporabnika storitve Flik

Ključna razlika med nakazili prek Flika in mobilne banke je, da se pri Fliku plačila izvajajo v realnem času. To pomeni, da imate z uporabo Flika denar na svojem računu v nekaj sekundah, čeprav se nakazilo izvaja morebiti v nedeljo popoldne. Nakazila preko mobilne banke pa so vezana na delovni čas banke in se izvajajo le znotraj delovnega dne. 

Tako plačnik, kot tudi prejemnik denarja ali zahtevka za plačilo morata biti uporabnika storitve Flik in sicer z uporabo katerekoli mobilne aplikacije katerekoli banke v Sloveniji, ki podpira Flik plačevanje.
 

Nakazilo na računu prejemnika v nekaj sekundah, 24/7 in brezplačno

Prednosti uporabe plačilnega instrumenta Flik:

  • hiter postopek pošiljanja/prejemanja denarja brez vnašanja kopice podatkov v nalog (brez vnosa številke osebnega računa IBAN, sklica, kode namena in ostalih podatkov),
     
  • znesek je na računu prejemnika takoj oz. v nekaj sekundah, ne glede na uro v dnevu ali dan v tednu, ko je nalog oddan, in
  • transakcije Flik so za uporabnike brezplačne.
     

Kako do Flika?

Postopek je enostaven:

Iz trgovine App Store ali Google Play prenesete mobilno banko, mobilno denarnico svoje banke ali aplikacijo Flik Pay in sledite postopku registracije. Na koncu samo še potrdite kontaktne podatke. Postopek registracije, cena uporabe Flika ter možnost namestitve aplikacije Flik na več kot eno mobilno napravo, so odvisni od tega, pri kateri banki imate odprt svoj osebni bančni račun. Mobilne aplikacije, ki omogočajo Flik, delujejo na mobilnih napravah z operacijskim sistemom Android, verzija Lolipop 5.0 ali novejša ter iOS, verzija iOS 11 ali novejša.

Flik je sedaj na voljo za pošiljanje denarja med osebnimi računi, ki so odprti pri bankah v Sloveniji. Kasneje bo sledila možnost pošiljanja denarja med transakcijskimi računi pravnih oseb in tudi plačevanje na prodajnih mestih.

 

Več informacij o Fliku je na voljo na www.flik.si.


Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 23. julij 2020

 

Nazaj