Sporočila in odgovori medijem - 2020

Sporočilo za javnost

Združenje bank Slovenije se pridružuje letošnji EMMA6 kampanji #DontBeaMule

 

Europol in organi kazenskega pregona iz 26 držav so danes v okviru 6. operacije evropskega programa odkrivanja denarnih mul (European Money Mule Action - EMMA6), ki je potekala od 15. septembra do 30. novembra 2020, objavili poročilo glede identificiranih in prijetih denarnih mul ter glede ugotovitev v zvezi z načini njihovega delovanja. V akciji je bilo identificiranih 4031 denarnih mul, 422 posameznikov pa je bilo aretiranih.

V času operacije je bilo v 1529 kriminalističnih preiskavah identificiranih 4031 denarnih mul, prijetih je bilo prijetih 422 posameznikov, zabeleženih je bilo 4942 goljufivih transakcij in preprečena škoda v višini več kot 33.5 milijonov evrov. V operaciji je sodelovalo več kot 500 bank in finančnih institucij.

Operacija EMMA je del projekta, ki se že 6. leto zapored izvaja v okviru europolovega akcijskega načrta z naslovom EMPACT Cybercrime Payment Fraud Operational Action Plan. Aktivnost je namenjena boju zoper računalniško kriminaliteto in pranja denarja ter ozaveščanju javnosti na tem področju. V letošnji skupni operaciji, ki sta jo koordinirala Europol in Eurojust, so sodelovale oškodovane finančne institucije in posamezniki iz 26 držav, med njimi države Evropske unije, Avstralija, ZDA in Švica. Namen skupne javne kampanje sodelujočih držav, ki letos poteka pod sloganom #DontBeaMule, je javnost seznaniti z načini delovanja kriminalcev, kako se lahko potencialne žrtve pred njimi zaščitijo in kaj lahko storijo, če so v nelegalne posle že vključene.

Aktivnosti v okviru operacije EMMA6 je za Slovenijo izvajala slovenska policija. Po podatkih slovenske policije je bilo Sloveniji preiskovanih 81 zadev, v katerih je bilo identificiranih 102 denarnih mul. Policija je v sodelovanju z Uradom za preprečevanje pranja denarja, slovenskimi bankami in tujimi varnostnimi organi uspešno preprečila oškodovanje fizičnih in pravnih oseb v skupni višini več kot 2,1 milijona evrov. Na področju ozaveščanja javnosti se iniciativi EMMA, poleg rednega medletnega sodelovanja s policijo, pridružuje tudi Združenje bank Slovenije.
 

Sporočilo letošnje EMMA6 operacije: Ne postanite člen v verigi pranja denarja

Denarne mule so posamezniki, ki jih kriminalci najamejo in plačujejo s provizijo, da zanje perejo nezakonito pridobljen denar z namenom, da se prikrije izvor denarja. Kriminalci pridobijo denar s pomočjo informacijskih ali kibernetskih prevar, med njimi so pogosti vdori v informacijske sisteme, prestrezanje identifikacijskih sredstev, direktorske, nigerijske in ljubezenske goljufije, prestrezanje poslovne korespondence in preusmeritve plačil. Denarne mule so na začetku zavedene z obljubo, da bodo na preprost ter hiter način prišle do zaslužka, če bodo v zameno za to izvajale transakcije oz. prenakazila na druge transakcijske račune v različnih državah. 

Novačenje denarnih mul pogosto poteka preko neposrednih stikov ali e-pošte, preko družbenih omrežij z oglaševanjem lažnih ponudb za delovna mesta, in tudi preko aplikacij za neposredno pošiljanje sporočil (WhatsApp, Viber, Telegram).

Ker gre za prepovedano pranje denarja, se morajo denarne mule, kot posebej opozarja Europol, zavedati naslednjih tveganj:

  • da je v primeru prekinitve sodelovanja možno, da bodo kriminalci grozili ali fizično napadli,
  • da se zaradi pranja denarja lahko prejme zaporna ali denarna kazen,
  • da se lahko vzpostavi kazenska evidenca, ki lahko resno vpliva na celoten preostanek življenja denarne mule.

Mula

Zato Europol opozarja in svetuje:

  • Previdnost pri ponudbah za zaslužek denarja na preprost, lahek ter hiter način in kjer se vse transakcije izvajajo preko spleta.
  • Pozornost pri pomanjkljivih oglasih za delo s slovničnimi in pravopisnimi napakami.
  • Nujno je treba pridobiti dodatne informacije o podjetju in osebi, ki delo ponuja.
  • Če je ponudba za delo predobra, da bi bilo res, je verjetno res tako.
  • Podatkov o bančnem računu se ne sporoča neznanim osebam, razen če je oseba zaupanja vredna.
  • Če menite, da je denarna mula nekdo, ki ga poznate, ga nemudoma opozorite na posledice dejanj, skušajte nanj vplivati, da z aktivnostjo preneha in zadevo nemudoma prijavi policiji in obvesti svojo banko.

Prenakden

Žal se glede na ugotovitve Europola velikokrat zgodi, da eno nezakonito ravnanje oz. pranje denarja pogosto vodi ali spodbudi še druge kriminalne dejavnosti, kamor sodijo predvsem preprodaja drog, trgovina z ljudmi in spletne prevare.

Zato ne postanimo udeleženec v kaznivem dejanju in prispevajmo k zavedanju ter osveščanju, da zaradi nepremišljenosti ne postanemo žrtev nelegalnih poslov mi ali kdo drug. 

 

Dodatno na povezavah:

 

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 2. december 2020

 

Nazaj