Arhiv 2007

V zadnjem obdobju so se ponovno pojavili posamezni poskusi zlorab na bančnih avtomatih. Gre za že znano vrsto zlorab, ko neznani storilec z uporabo dodatne opreme, nameščene na bančni avtomat pridobi podatke, potrebne za izdelavo kopije kartice in vnesene osebne številke (PIN kode). Na bančni avtomat je v najpogosteje nameščena mini kamera, ki snema vnos osebne številke na originalno tipko in čitalec magnetnega zapisa. V nekaterih primerih pa storilci na originalno tipkovnico pritrdijo lažno tipkovnico, preko katere pridobijo podatke o osebni številki. Tako pridobljeni podatki se uporabijo za izdelavo ponarejenih kartic, ki jih nato nepridipravi poskušajo zlorabiti.

Banke v takih primerih ukrepajo tako, da blokirajo kartice, ki so jih stranke – imetniki kartic uporabili na teh bankomatih, v času, ko je bila na njih nameščena dodatna oprema za zlorabo. Banke tudi takoj obvestijo imetnike o razlogu blokacije kartic.

Opisana vrsta zlorabe na bančnih avtomatih je v svetu dobro znana, občasno pa se tovrstne zlorabe dogajajo tudi pri nas. Zadnji zaznani primer pred letošnjim letom je bil avgusta 2005. Uporabnike bančnih avtomatov zato prosimo, da v kolikor zaznajo neobičajno delovanje ali opremo bankomata (npr. kartico je težje vložiti v avtomat; na bankomatu je naprava oz. oprema, ki je običajno na drugih bankomatih ni; kamere so postavljene na nenavadnih mestih; reža, v katero se vlaga kartica je neobičajna …), da takega bankomata ne uporabijo, če pa so ga, da takoj vzamejo kartico in jo v najbližji enoti svoje banke preventivno blokirajo.

Uporabnike tudi prosimo, da o neobičajnem delovanju ali neobičajni opremi bankomata čimprej obvestijo banko, na telefonsko številko, ki je zapisana na kartici in/ali na Operativno-komunikacijski center (policijo) na številko 113.

Dodatne nasvete in informacije v zvezi z varno uporabo kartic in bančnih avtomatov si imetniki kartic lahko preberejo tudi v gradivu "Varna uporaba bančnih - plačilnih kartic" , ki je objavljena na spletni strani Združenja Bank Slovenije, ter na spletnih straneh posameznih bank.

23. julij 2007

Nazaj