Na kratko o Evropskem denarnem kvizu

LogoZBS_   EMQ2018
 

 

Zaključil se je finale Evropski denarni kviz 2021

 

Danes, 20. aprila 2021, je potekalo finalno tekmovanje Evropski denarni kviz 2021, na katerem je sodelovalo 55 predstavnikov iz 28 evropskih držav. Prvo mesto so osvojili predstavniki Madžarske, drugo mesto je pripadlo Irski in tretje Slovaški.

Slovenijo sta letos zastopala učenca Nejc Škantar in Lan Potočnik iz Osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja iz Bleda, ki je marca zmagala na nacionalnem tekmovanju v Evropskem denarnem kvizu. Zasedla sta odlično 15. in 26. mesto, na kviz sta se pripravljala pod budnim mentorstvom prof. Mete Pazlar. Celotni ekipi osnovne šole iskreno čestitamo za udeležbo na tekmovanju, dobljene izkušnje ter predvsem za osvojeno znanje. 

 

finalisti_drzaveSodelujoče države

 

deca
V pričakovanju na pričetek kviza

 

vprasanjeEno od vprašanj

 


Zmagovalka na nacionalnem tekmovanju Evropski denarni kviz je OŠ prof. dr. Josipa Plemlja iz Bleda
 

V okviru Evropskega tedna denarja, ki je namenjen dvigu finančne pismenosti prebivalstva po vsej Evropi in ki letos poteka od 22. do 26. marca, je včeraj v organizaciji Združenja bank Slovenije potekal nacionalni kviz mladih za uvrstitev na finale Evropskega denarnega kviza. Združenje bank Slovenije je nacionalno tekmovanje, na katerega se vsako leto prijavi vedno več šol in učencev, uspešno izvedlo že četrtič zapored. Spomnimo, leta 2019 je ekipa Osnovne šole iz Mosta na Soči na finalnem evropskem tekmovanju premagala več kot 100.000 predstavnikov šol iz 28 evropskih držav in osvojila prvo mesto.

 

Na letošnjem nacionalnem preizkusu finančnega znanja mladih, ki so stari od 13 do 15 let, je sodelovalo 14 slovenskih šol in skupaj 246 učencev ter dijakov. Odgovarjali so na 15 vprašanj s področja financ in povezane digitalne varnosti. Letos je bil dan poseben poudarek spletnim prevaram ter zlorabam, ki zaradi našega povečanega udejstvovanja na spletu, predstavljajo vedno večje tveganje. Kako povečati varnost poslovanja, kako upravljati z denarjem in kako ga zaščititi, razpoznati lažne ponudbe na spletu, biti previden na socialnih omrežjih, vse to in še mnogo več, se mladi naučijo, ko se na kviz pripravljajo. V razmerah, ko se finančni produkti ter načini poslovanja zelo hitro spreminjajo in so pogojeni z digitalizacijo družbe na vseh področjih, je tako za mlade kot tudi za vse ostale generacije nujno razumevanje osnovnih finančnih pojmov in dobra usposobljenost za varno ter ustrezno upravljanje s financami. Zagotovo se krepitev odgovornega odnosa in ravnanja na tem področju najbolje obrestujeta. Želeti je, da bi se tega zavedali tudi tisti, ki pripravljajo in odločajo o programskih vsebinah, ki se v slovenskih šolah izvajajo na sistemski ravni. Ne glede na to, pa je dejstvo, da zavedanje in zavzetost za poznavanje financ pri mladih ter njihovih mentorjih rasteta, še posebej razveseljivo.

Slednje so sodelujoči na letošnjem nacionalnem kvizu potrdili tudi z odličnimi rezultati, saj so na vprašanja odgovarjali kar z 80 odstotno uspešnostjo. Učenca, ki sta zasedla 1. in 2. mesto, sta se uvrstila na finalno vseevropsko tekmovanje, ki bo potekalo 20. aprila preko spleta in na katerem bodo sodelovali mladi iz več kot 35 evropskih držav. 

Vsi letošnji zmagovalci, ki so se pripravljali pod mentorstvom prof. Mete Pazlar, prihajajo iz Osnovne šole prof. dr. Josipa Premlja iz Bleda. Prvo mesto je osvojil Nejc Škantar, drugo mesto Gia Gartner in tretje mesto pa Nal Repinc. Šolo in učence je Združenje bank Slovenije nagradilo z denarno nagrado, ki je namenjena spodbujanju nadaljnjega izvajanja aktivnosti šole na področju finančnega opismenjevanj in učencem za njihove »šparovčke«. Ni dvoma, da bodo le-ti glede na izkazano znanje učencev prineli tudi zmagovalne donose. 

 

Kaj so po zaključku kviza povedali sodelujoči
 

Nejc Škantar: Tekmovanje se mi je zdelo zelo dobro, saj je snov tekmovanja pomembna za življenje. Mislim, da bi čim več šol maralo sodelovati v tem tekmovanju naslednje leto.
 

Gia Gartner: Vesela sem, da sem se udeležila šolskega tekmovanja, ki ga je organiziralo Združenje bank Slovenije. Za to tekmovanje sem se pripravljala tako v šoli kot doma. Reševanje kviza mi je bilo všeč, saj je bila tematika zelo zanimiva in poučna.
 

Nal Repinc: Od tekmovanja sem se veliko naučil. Bilo je zabavno in poučno. Znanje mi bo v življenju prišlo prav. Seveda pa sem vesel tudi nagrade. Priporočam sodelovanje.


Mentorica, prof.  Meta Pazlar: Iskreno se veselim uspeha, ki so ga naši učenci dosegli na nacionalnem tekmovanju Evropski denarni kviz. Ker verjamem, da je dobra finančna pismenost posameznikov temelj za uspeh v življenju, sem sprejela izziv ZBS in prijavila naše osmošolce in devetošolce na kviz. Presenečena sem bila, da si želijo tovrstnega znanja, ki ga bodo zelo kmalu potrebovali, pri pomembnih finančnih odločitvah in s tem preprečili morebitni prevzem nezdravih finančnih navad staršev. Šole učencem žal ne zagotavljamo posebnega programa finančnega opismenjevanja, zato so taki projekti, kot je Evropski denarni kviz, še toliko bolj dobrodošli. Z vajami so učenci pridobivali pomembna znanja o denarju kot vrednoti, varčevanju, digitalnih pasteh. Malo manj navdušenja je bilo pri matematičnih vajah, ponovili pa smo tudi vsebine o EU, ki smo jih obravnavali pri predmetu DKE. Prijazna hvala Združenju bank Slovenije za povabilo k sodelovanju in še posebej za finančne nagrade. Glede na odzive učencev, bomo tudi v prihodnjem letu z veseljem sodelovali.

 

Nejc_1mesto
Nejc Škantar, 1. mesto.
 

Zamgovalci_bled
Zmagovalna ekipa: Gia Gartner, Nejc Škantar, Nal Repinc in mentorica, prof. Meta Pazlar.
 

razred
Zmagovalni razred Osnovne šole prof. dr. Josipa Premlja iz Bleda.

 

Ksenija
Voditeljica kviza, Ksenija Jaklin, Izobraževalni center, Združenje bank Slovenije

 

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 5. marec 2021
 Evropski teden denarja - European Money Week je pobuda, namenjena spodbujanju finančnega izobraževanja po vsej Evropi, ki jo organizirajo nacionalna bančna združenja iz vse Evrope. V Sloveniji se v koordinaciji Evropske bančne federacije pobudi pridružuje tudi Združenje bank Slovenije. Vsako leto poteka teden dni v mesecu marcu na stotine aktivnosti za spodbujanje finančnega opismenjevanja v Evropi. Ta teden časovno sovpada s svetovnim (Global Money Week) in številnimi nacionalnimi tedni denarja, ki jih organizirajo po vsej Evropi.

Že od leta 2018 sodelujemo tudi pri izvedbi Evropskega denarnega kviza - European Money Quiz, ki je vseevropski kviz za izboljšanje finančne pismenosti mladih. Pomeni preizkus finančnega znanja mladih, ki so stari od 13 do 15 let. Mladi v 35 evropskih državah igrajo drug proti drugemu in se preizkušajo v znanju s področja financ. Najprej potekajo nacionalni kvizi med razredi s pomočjo Kahoot aplikacije v živo, preko katere lahko na tisoče razredov neposredno tekmuje drug proti drugemu. Tisti, ki se v znanju na nacionalnem kvizu najbolje odrežejo, se nato lahko udeležijo finalnega tekmovanja v  evropskem denarnem kvizu in se pomerijo z nacionalnimi zmagovalci  iz več kot 35 evropskih držav. Letos bo evropski finale, zaradi epidemiološke situacije, potekal on-line preko You Tube.

Združenje bank Slovenije si prizadeva za dvig finančne pismenosti, zato spodbuja in organizira finančno izobraževanje za različne skupine javnosti. Tudi letos v okviru Evropskega tedna denarja, 22. – 26. marca organiziramo vrsto zanimivih izobraževalnih dogodkov in srečanj. 

Predstavniki naših osnovnih in srednjih šol so se 4. marca, ob 12. uri najprej udeležili nacionalnega denarnega kviza za uvrstitev v evropski finale. Spomnimo, leta 2019 je ekipa Osnovne šole iz Mosta na Soči zmagala na evropskem tekmovanju!

Združenje bank Slovenije je v okviru letošnjega Evropskega tedna denarja, ki poteka od 22. do 26. marca, pripravilo:

 

Podrobna predstavitev Evropskega tedna denarja in Evropskega denarnega kviza

 

Kako poteka in kdo lahko sodeluje?

Sodelujejo lahko učenci/dijaki, ki so stari od 13 do 15 let, upošteva se starost na začetku šolskega leta. Učitelj prijavi razred na kviz preko spletne prijavnice in ob potrditvi prijave dobi uporabniško ime - team name, s katerim razred nato sodeluje na nacionalnem kvizu. Vključi se lahko tudi več razredov iz iste osnovne/srednje šole. Sodelovanje ni odvisno od predmetov, ki se jih učenci/dijaki sicer učijo v šoli in torej predhodno znanje ni potrebno. Za pripravo na kviz so oblikovane vaje. Vaje so oblikovane na način, ki mlade pritegne in jim na zabaven način približa vsebine, ki jih potrebujejo za finančno razgledanost in sprejemanje finančnih odločitev.

Kviz poteka v dveh fazah:

 1. prva faza je nacionalni kviz med prijavljenimi razredi oz posameznimi učenci/dijaki iz prijavljenih razredov, v primeru da učenci/dijaki še niso v šoli in  tekmujejo individualno od doma, vsak s svojim uporabniškim imenom (v primeru šolanja od doma ni možno, da na vprašanja odgovarjajo skupaj kot razred z enim uporabniškim imenom)
 2. drugo fazo predstavlja evropski finalni kviz med predstavniki zmagovalnih razredov iz sodelujočih evropskih držav (v primeru individualnega zmagovalca, se le-ta smatra kot predstavnik razreda in šole, iz katere prihaja).
   

Priročnik za učitelje


Kakšne so zahtevane tehnične specifikacije za sodelovanje?

Za čimbolj nemoteno uporabo aplikacije Kahoot! je priporočljivo:

 • uporabiti najnovejšo različico brskalnika Google Chrome (po možnosti), Firefox, MS Edge, ali Safari,
 • uporabiti operacijski sistem: Windows 7 (ali novejši), Mac OS X 10.7 (ali novejši) ali Ubuntu 10 (ali novejši),
 • imeti internetno povezavo s prenosno hitrostjo 1+ Mbps*,
 • uporabiti ožičeno spletno povezavo namesto brezžične,
 • priporočljivo zapreti ostale zavihke, brskalnike ter programe,
 • opraviti posvet z osebo, ki je na šoli odgovorna za informacijsko tehnologijo oz. opremo (na primer učitelj IKT, računalništva ipd.). 
   

Zahtevane tehnične specifikacije za sodelovanje na Evropskem denarnem kvizu prek platforme Kahoot! v razredu

 

Kako se lahko prijavite za kviz?

Prijavo odda učitelj preko spletne prijavnice. Najprej se je potrebno registrirati v sistem Izobraževalnega centra Združenja bank Slovenije in oblikovati profil, potem pa znotraj profila v zavihku »Prijava na program« izbrati »Evropski denarni kviz – nacionalno tekmovanje, ob 12.uri (4.3.2021)«, nato vpisati zahtevane podatke: ime in naslov šole, ime in priimek učitelja, elektronski naslov, telefonsko številko, razred (na primer: 8.a ali 9.b), število udeležencev itd. Po oddaji prijavnice prejmete potrditev prijave, na kateri je navedeno tudi uporabniško ime razreda - team name, ki ga boste potrebovali za nacionalni kviz. Seznanite se tudi z navodili za uporabo aplikacije Kahoot! Par dni pred dogodkom vam bomo sporočili povezavo do spletnega orodja, na katerem se bodo v živo predvajala vprašanja za nacionalni kviz.

Registracija in prijavnica

 

Kaj je Kahoot!

Kahoot! je brezplačna, na igrah temelječa učna platforma za učitelje in učence/dijake. Uporaba aplikacije je najboljša v skupinah oz. razredu. Igralci odgovarjajo na vprašanja na svojih napravah (na telefonih), za poenotenje učne ure pa so igre/vprašanja prikazana na zaslonu druge naprave. Priporočena je uporaba projektorja na velikem zaslonu. Na tak način se ustvari »vzdušje ob tabornem ognju«, kar igralce spodbuja k igranju in skupnem doživljanju dosežkov. Učitelj na svoji napravi izbere vajo, učenci/dijaki pa vpišejo v brskalnik svojih naprav (telefonov, računalnikov, tablic)  Kahoot.it in Game PIN, ki se predvaja na ekranu učiteljeve naprave.  
 

Navodila za učenje in uporabo aplikacije Kahoot!
 

Izbira zmagovalcev

 1. Zmagovalec na nacionalni ravni bo razred z največ pravilnimi odgovori v najkrajšem času pri odgovarjanju na vprašanja prek spletne platforme Kahoot! oz v primeru da učenec/dijak tekmuje individualno, na vprašanja sam odgovarja, je zmagovalec igralec z največ pravilnimi odgovori v najkrajšem času.

 

Pogoji za sodelovanje na Evropskem denarnem kvizu

Kako se lahko pripravite na tekmovanje?

Z igranjem kvizov oz. vajami, ki smo jih pripravili za vas, ki so označene po tematikah od mešanih vprašanj o različnih finančnih pojmih; denarja, digitalne varnosti, matematike in evropskih institucij.


Vaje za pripravo na kviz
 

Kdaj bo delavnica za učitelje?

Izobraževalni center ZBS bo izvedel delavnico za učitelje, na kateri bomo praktično prikazali, kako vadimo preko spletnega orodja Kahoot! in kako bo potekal nacionalni kviz. Delavnica bo izvedena 11. februarja, ob 12. uri, preko MS Teams, prijavite se preko prijavnice. Delavnice so mišljene kot pomoč pri izvedbi in niso obvezne.