Pogosta vprašanja in odgovori

Pogosta vprašanja in odgovori

 

Ali lahko sodeluje učenec, ki bo v času tekmovanja star 16 let?

Da. Sodelujejo lahko vsi učenci med 13. in 15. letom starosti. Pri tem šteje starost učenca ob začetku šolskega leta. Torej, če je učenec v začetku šolskega leta star 15 let, kasneje pa dopolni 16 let, lahko vseeno sodeluje. Velja tudi, da se ne morejo vključiti učenci, ki so trinajsto leto dopolnili šele po novem šolskem letu.

 

Katere naprave potrebujemo za sodelovanje v aplikaciji Kahoot!?

Potrebujete (najmanj) dve napravi.

Za sprejem kviza: projektor ali velik zaslon, povezan z internetom, na katerem je mogoče v živo predvajati video preko YouTube kanala (ko vadite, se ob kliku na vaje začne predvajati Game PIN, ki ga učenci vnesejo v svojo napravo in v nadaljevanju se prikažejo na velikem zaslonu vprašanja, na katera odgovarjajo učenci na svoji/jih napravah/telefonih ali tablicah ali računalnikih).

Za pošiljanje odgovorov potrebujete eno ali več naprav (pametni telefon, tablica ali osebni računalnik), s povezavo z internetom, na katerih učenci odgovarjajo na vprašanja.

Od delovanja naprav je v veliki meri odvisno tudi delovanje aplikacije Kahoot! To je pomembno zaradi hitrosti odgovarjanja, ki pravilnosti odgovorov dodaja vrednost.

 

Kako poteka tekmovanje z drugimi šolami na nacionalnem kvizu?

Kviz v okviru nacionalnega finala evropskega denarnega kviza potekajo s spletnim prenosom v živo, ki ga omogoča Kahoot!. Vsi udeleženci v razredih lahko zato igrajo istočasno, kar preprečuje goljufanje. To pomeni, da bodo vprašanja v živo prikazana na YouTubu in vsi sodelujoči razredi bodo hkrati odgovarjali. Tisti razred, ki bo imel največ pravilnih odgovorov v najkrajšem času (hitrost dodaja točke, torej v primeru, da vsi odgovorijo pravilno, odloča hitrost odgovora), bo zmagovalec nacionalnega kviza in bo izbral dva predstavnika iz razreda, ki bosta zastopala Slovenijo na evropskem finalu v Bruslju. 

 

Koliko časa traja nacionalni kviz?

Nacionalni kviz se v vseh evropskih držav odvijajo v mesecu marcu. V Sloveniji bo kviz potekal 26. marca, natančno ob 12.uri, in trajal predvidoma 45 minut. Pred navedeno uro izvedbe v Sloveniji, bodo lahko že potekali nacionalni kvizi v drugih državah, zato predlagamo, da se povežete na YouTube kanal 15 minut pred začetkom in spremljate dogajanje. Ko bo na vrsti Slovenija, se bodo predvajali napotki v slovenskem jeziku, ki jih boste sledili. Lansko leto je imela izvedbo nacionalnega kviza tik pred Slovenijo država Slovaška, kar je povzročilo nekaj zmede, vendar je ključno, da sledite navodilom, ki se bodo začela predvajati v slovenskem jeziku in ob uri, ki je določena za Slovenijo. Naj vas ne zmoti, ko se boste povezali na YouTube, če bo pred našo državo že potekalo preko YouTube kanala nacionalni kviz druge države. Počakate, da se zaključi in da začnejo predvajati napotki za izvedbo kviza za Slovenijo v slovenskem jeziku.

 

Kdo potuje v Bruselj in kdo krije stroške?

V Bruselj odpotujeta dva predstavnika (t.j. učenca) ter učitelj oz. starš tistega razreda, ki se bo najbolje odrezal zmagal na nacionalnem kvizu. Potni stroški za potovanje so del nagradnega paketa, denar pa sponzorirajo nacionalna združenja bank, ki so članice Evropske bančne federacije iz posameznih držav. Nagrada ne vključuje potovalnega zavarovanja, osebnih izdatkov ali dodatnih stroškov, razen, če so navedeni.

 

V katerem jeziku poteka tekmovanje?

V nacionalnem kvizu preko kanala YouTube so vsa vprašanja zastavljena v slovenskem jeziku. Ravno tako je preskrbljeno za prevod kviza v slovenščino na evropskem kvizu v Bruslju. Vaje, ki so objavljene na internetni strani ZBS, so tudi v slovenskem jeziku. Vaje v angleškem jeziku pa so na voljo na spletni strani Evropske bančne federacije na naslovu: https://www.ebf.eu/europeanmoneyquiz/practice/.