Evropski denarni kviz 2020

Zaključil se je veliki finalni dogodek Evropski denarni kviz 2020

 

Ljubljana, 16. junij 2020: Danes je potekal Evropski denarni kviz, ki je največje evropsko tekmovanje v finančni pismenosti, ki ga organizira Evropska bančna federacija v tesnem sodelovanju z nacionalnimi bančnimi združenji v 30 državah po Evropi, od Finske do Portugalske in od Islandije do Azerbajdžana. Ob 14. uri so se delegacije vseh teh držav na spletu pomerile za veliki finale leta 2020. Zmagovalka letošnjega nacionalnega kviza Zala Kacafura Stanič iz Gimnazije Tolmin in lanska evropska zmagovalka, je častno zastopala Slovenijo in v razgovoru z Raymondom Frenkenom, direktorjem za komunikacije pri Evropski bančni federaciji, poudarila, da je z veseljem sodelovala, da je pridobila dodatno pomembno znanje in se povezala z mladimi iz vse Evrope. Tudi letos se je odlično odrezala v igranju kviza na evropskem podiju. 

Evropski teden denarja - European Money Week je vsakoletna pobuda, namenjena dvigu ravni finančne pismenosti prebivalcev Evrope, ki jo izvajajo evropska nacionalna bančna združenja. V okviru tedna denarja se vsako leto odvije tudi Evropski denarni kviz, ki predstavlja preizkus finančnega znanja mladih po vsej Evropi. V Sloveniji v koordinaciji Evropske bančne federacije kviz izvaja Izobraževalni center Združenja bank Slovenije.

 

zala
Zala Kacafura

 

ebf
Studijska ekipa Evropske bančne federacije

 

kaj
Odgovori sodelujočih, kaj jim pomeni finančna pismenost
 

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 16. junij 2020

 

Grand final of the 2020 European Money Quiz bo potekal v živo preko YT, v torek, 16. junija 2020, od 13.30 do 15.00 ure


Finalni dogodek Evropskega denarnega kviza 2020 bo letos potekal v živo preko www.YouTube.com/EuropeanMoneyQuiz. Sodeluje lahko vsak, potrebujete le računalnik, tablico ali telefon ter povezavo do interneta. Povezava, preko katere boste sodelovali, bo objavljena naslednji teden. Vnaprejšnja prijava na dogodek ni potrebna.

 

emq2020

 

Povezava na: Parental consent form Grand Final 2020 European Money Quiz
 


ODZIVI NA NACIONALNI EVROPSKI DENARNI KVIZ/ EMQ
 

Objavljamo mnenja, vtise, predloge udeležencev, mentorjev in ravnateljev šol, ki so sodelovali pri izvedbi nacionalnega tekmovanja Evropski denarni kviz iz poznavanja finančnih pojmov. Kviz je potekal 22. aprila 2020 v posebnih okoliščinah Corona-19, direktno iz domov učencev/dijakov in dodatno okrepil zavedanje, da je finančna pismenost v današnjem digitalnem svetu še kako pomembna v življenju mladih in vsakega od nas.  

 

Gimnazija Tolmin – zmagovalka nacionalnega tekmovanja Zala Kacafura Stanič (1. mesto)

Za sodelovanje na Evropskem denarnem kvizu sem se odločila, ker sem že v osnovni šoli tekmovala dve leti in mi je bila tema o financah všeč.

Tekmovanje se mi zdi zanimivo, saj je tako izvedba kot tudi vsebina drugačna od ostalih šolskih tekmovanj. Glede na to, da tekmuje cel razred skupaj (v običajnih okoliščinah), je reševanje kviza tudi zabavno, ker si pomagaš med sabo.

Po mojem mnenju, so najbolj uporabne vsebine o davkih, obrestih, prihodkih in odhodkih, saj se z njimi srečujemo najpogosteje.

S pripravami na kviz sem se naučila veliko novih, uporabnih reči, ki mi bodo prišle prav v vsakdanjem življenju. Glede na to, da se v šoli ne učimo prav dosti o ravnanju z denarjem, se mi zdi ta kviz odlična priložnost, da pridobimo to znanje.

 

OŠ Dušana Muniha Most na Soči – 2. uvrščeni na nacionalnem tekmovanju  Janez Eržen (2. mesto)

Na denarnem kvizu sem sodeloval, ker  je znanje o financah, digitalni varnosti in nakupovanju v življenju koristno. Bilo mi je všeč sodelovati, saj smo se na pripravah dobro imeli.

Meni se zdi zanimiv način priprave na kviz ter njegova izvedba, saj ni potrebno veliko prebirati literature namenjene kvizu. Skupina se pripravlja z medsebojnim tekmovanjem ob vprašanjih pa mentor po potrebi še kaj razloži.

Najbolj uporabne so vsebine o digitalni varnosti, finančnih odločitvah in o nakupovanju.

Naučil sem se marsikaj novega v zvezi s financami, posojili, spletnim nakupovanjem, z digitalno varnostjo.

 

OŠ Dušana Muniha Most na Soči – 3. uvrščeni na nacionalnem tekmovanju  Jakob Jan (3. mesto)

Za sodelovanje na denarnem kvizu sem se odločil, ker mislim, da je to znanje zelo uporabno v vsakdanjem življenju in ti vedno pride prav.

Vsebine in vprašanja so zanimiva, uporabna in na zanimiv način predstavljena in , ker tekmuješ z drugimi, je še bolj zabavno.

Najbolj uporabne vsebine so se mi zdele tiste, ki so predstavile najboljše naložbe, kako varno plačevati stvari po spletu in kakšne pravice imaš, ko kaj kupiš npr. v koliko časa lahko vrneš izdelek, ki ni takšen kot si pričakoval itd.

Naučil sem se veliko novega, kar mi bo tudi pomagalo v prihodnosti.

 

MNENJA MENTORJEV

Gimnazija Tolmin – mentorica Petra Drnovšček

Zaradi želje dijakov, ki so lansko leto sodelovali na tekmovanju. Kviz me je pritegnil zaradi vsebine, poteka tekmovanja, izkušenj in nagrade, ki jo ponuja.

Zelo primerna težavnost, zanimiva, širi obzorja in spodbuja k razmišljanju o varčevanju in ravnanju z denarjem.

Ker ti današnji svet ponuja veliko možnosti glede varčevanja in nalaganja denarja. Zelo dobro je vedeti, kakšne so možnosti izgub, kje je največje tveganje,…

 

OŠ Dušana Muniha Most na Soči – mentorica Agnes Kozorog

Odločila sem se za sodelovanje na EMQ že pred dvema letoma, ker se mi je zdela tema zanimiva, vsebina pa koristna. Tudi učenci so bili takoj za.

Način izvedbe je pohvalen, res odlično. Tudi vsebina je primerna, saj obravnava pojme, ki jih mora mlad človek po mojem mnenju nujno poznati.

Predvsem pohvalim to, da je bil kviz zelo domiselno izpeljan tudi v tem "korona" času. Tako so učenci, ki so se na to pripravljali, svoje znanje lahko tudi pokazali.

Izgleda, da prihajajo časi, ko bo finančna pismenost še kako potrebna. Mladi  tako rekoč vstopajo v življenje in zelo pomembno je, kako se naučijo ravnati z denarjem, sploh pa na začetku, ko se prvič srečajo z upravljanjem lastnega zaslužka. Pri tem imajo seveda velik vpliv tudi starši. In ti mladi bodo nekoč tudi starši.
 

OŠ Ob Rinži Kočevje – mentorica Laura Javoršek

Irena Simčič, svetovalka za gospodinjstvo ZRSŠ in kolegica, ki je že sodelovala sta mi ga priporočili kot zanimiv in atraktiven način finančnega izobraževanja učencev. Ko sem kviz predstavila učencem, so potrdili sodelovanje, ker jim všeč sodelovanje v Kahoot kvizu.

Osebno sem mnenja, da je sodelovanje na način, kot je bilo izvedeno letos, da je vsak učenec imel svoje geslo, boljši način, ker učenci kot razred niso želeli sodelovati, želeli so sodelovati posamezniki in zelo jim je bilo čudno, kako lahko sodeluje cel razred (njihova izjava: "itak bodo šli naprej eni in ta isti"). Menim, da je zelo dobro, da so vsi prejeli priznanja. Učenci želijo biti obravnavani kot posamezniki, predvsem starejši, ko imajo pred seboj svoj cilj. Dosežki pa na naši šoli štejejo tudi za Gram uspeha in nagradni izlet. Učenca, ki sta sodelovala sta bila zadovoljna, eden me je že vprašal, ali lahko tekmuje tudi naslednje leto.

Finančno opismenjevanje je pomembno za vse generacije. V današnjem času je raznolikost dražljajev in informacij lahko velik izziv in le z znanjem se lahko ustrezno odločamo in načrtujemo svoje odločitve, ki so povezane z denarjem. V poplavi podjetniških idej pogosto pozabljajo, da je ključni korak finančni plan.

 

OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica  – mentorica Vera Frank

Tekmovanje je zelo poučno, naučili so se nekaj za  življenje, ne samo za šolo.

 

MNENJA RAVNATELJEV

Gimnazija Tolmin – ravnateljica Branka Hrast Debeljak

 

Menim, da bi moralo biti finančno opismenjevanje mladih sestavni del učnih načrtov tako osnovnih kot srednjih šol, seveda starosti pomembno. Menim namreč, da naša mladina veliko premalo pozna to področje. Ne poznajo niti osnovnih dejavnikov, niti pravil, še manj vedo, kako biti pri tem previdni. Posledica tega je, da mladi zapuščajo šolski sistem povsem neopremljeni za vsakdanje življenje - mislim na osnovno uporabo bančnega sistema, poznavanja delovanja zavarovalnic, slabo poznavanje spletnih možnosti. Posledica tega je, da se ne le ne znajdejo in ne izkoristijo priložnosti, temveč postanejo tudi lahke žrtve različnih prevar ali slabih ponudb.

 

OŠ Dušana Muniha Most na Soči – ravnatelj Ciril Makovec

Finančna pismenost, je ena od osnovnih pismenosti, za katere si prizadeva tudi Evropska Unija. To vsekakor ni brez razloga, saj bo tovrstno znanje, v kolikor ni že, v naslednjih letih zelo pomembno za "normalno življenje". Poznavanje in obvladovanje tega področja je nujno, saj mladim na nek način nudi/omogoča varno finančno prihodnost. Za njo niso potrebni milijoni, potrebno je znati delati s kapitalom, ne glede na to koliko ga imaš.

 

EmQ_naslovka1_2020
 

Na letošnjem nacionalnem tekmovanju v okviru Evropskega denarnega kviza je bila najboljša predstavnica Gimnazije Tolmin

 

Zmagovalka letošnjega nacionalnega kviza, ki se je odvijal v okviru Evropskega denarnega kviza, je Zala Kacafura Stanič, ki prihaja iz Gimnazije Tolmin. Drugo in tretje mesto sta zasedla učenca iz OŠ Dušana Muniha iz Mosta na Soči, Janez Eržen in Jakob Jan

Sodelovalo je pet šol iz različnih koncev Slovenije: OŠ Antona Žnideršiča, Ilirska Bistrica, OŠ Dušana Muniha, Most na Soči, OŠ Šmartno v Tuhinju, OŠ Ob Rinži, Kočevje in Gimnazija Tolmin.

Zmagovalcem, ostalim udeležencem kviza in mentorjem, ki so prispevali k izvedbi kviza od doma, iskreno čestitamo. 
 

Povezava na poročilo iz letošnjega nacionalnega tekmovanja Evropski denarni kviz 2020


Ljubljana, 22. april 2020

 

zALA
Zala Kacafura Stanič

 

JAKOBŽ
Janez Eržen

 

jANEZ
Jakob Jan

 

RAZRED
Zmagovalni razred

 

 


Na podlagi aktualnih razmer v zvezi s COVID-19, se je Evropska bančna federacija odločila, da bo z namenom zagotavljanja varnosti vseh udeležencev ter mednarodne solidarnosti in odgovornosti, bodisi preložila ali preklicala vse dejavnosti, povezane z letošnjim Evropskim tednom denarja in Evropskim denarnim kvizom, ki predvidevajo neposreden osebni stik.

Tako tudi za konec aprila napovedan finale Evropskega denarnega kviza (EMQ) letos ne bo organiziran v več jezikih za nacionalne zmagovalce v Bruslju. V večini sodelujočih držav bodo namreč nacionalna tekmovanja izvedena kasneje, med njimi tudi v Sloveniji v organizaciji Združenja bank Slovenije.  Evropska bančna federacija bo 29. aprila 2020 organizirala dogodek za širši krog udeležencev: dijaki, študenti, starši, učitelji, prijatelji, sodelavci itd., ki bo potekal na daljavo v angleškem jeziku. Najavo programa pričakujemo v kratkem, objavljena bo tudi na spletni strani Združenja bank Slovenije.

Ker pa je povečanje ravni finančne pismenosti postalo bistveno za blaginjo državljanov vseh starosti in družbenih skupin, še zlasti v kriznih razmerah in ekonomske negotovosti, je Evropska bančna federacija letošnji Evropski teden denarja (EMW) obeležila 24. marca 2020 z organizacijo spletnega seminarja »Building Financial Resilience in Turbulent Times: Financial Literacy in the 2020s.«  Vodilni strokovnjaki  za finančno opismenjevanje in predstavniki regulatorjev Evropske unije so se na seminarju zavzemali za izboljšanje programov finančnega opismenjevanja za vse starostne in socialno ogrožene skupine, tako na evropski kot nacionalnih ravneh.

Ljubljana, 30. marec 2020

 

Viljenka Markič Simoneti
Združenje bank Slovenije
Vodja Izobraževalnega centra

 


Vaje za pripravo na tekmovanje.
 

Nacionalno tekmovanje je zaradi epidemije koronavirusa prestavljeno. Informacijo o možni izvedbi na kasnejši datum bomo objavili takoj ko bo mogoče.

 

EMQ_Nas2_2020


Evropski zmagovalec leta 2019 je bila Slovenija! 
 

Posnetek svečane razglasitve zmagovalcev finalnega tekmovanja Evropskega denarnega kviza 2019
 

European Money Quiz Finals Completed in Brussels, European Banking Federation press release