Direktorica Združenja je sodelovala na predstavitvenem dogodku Vise: Slovenija plačuje digitalno

Ljubljana, 28. februar 2023: Visa je danes predstavila program Slovenija plačuje digitalno, ki je namenjen podpori mikro, malim in srednje velikim podjetjem v Sloveniji. Program je del stalne zaveze, ki jo je Visa sprejela leta 2020, s katero bo podprla 8 milijonov mikro, malih in srednje velikih podjetij po Evropi, da bodo lahko zagotavljala digitalna plačila in pripomogla k hitrejšemu razvoju digitalnega gospodarstva.

V okviru programa Slovenija plačuje digitalno bodo mikro, mala in srednje velika podjetja, ki želijo izkusiti prednosti digitalnega plačevanja, za obdobje devetih mesecev v brezplačno uporabo prejela POS terminal. Visa v okviru te pobude sodeluje tudi s partnerji, ki bodo ponudnikom blaga in storitev omogočili sprejemanje plačilnih kartic tudi v e-trgovini. Programu Slovenija plačuje digitalno se lahko pridružijo tudi podjejta, ki v zadnjem letu niso omogočala sprejemanje digitalnih plačil.

Na predstavitvenem dogodku je sodelovala tudi direktorica Združenja bank Slovenije, Stanislava Zadravec Caprirolo, ki je pozdravila program Vise in poudarila, da je možnost digitalnega plačevanja zagotovo v prid pri rasti ter prepoznavnosti malih ter srednje velikih podjetij na trgih. Digitalno plačevanje je v okolju in času, v katerem živimo, neizogibno, saj je nenazadnje tudi covid trend digitalizacije še pospešil. Slovenski potrošnik je sicer glede na raziskave tradicionalno še vedno zavezan gotovini, a je tudi dejstvo, da veliko prodajnih mest ne nudi možnosti izbire načina plačila oziroma je možno le gotovinsko plačilo.

 

Slovenski trg je v zadnjih letih že doživel rast števila POS terminalov in s tem krepitve e-trgovine. Kljub razmeroma širokemu sprejemanju digitalnih plačil pri velikih trgovcih na drobno, pa je trg še vedno premalo razvit v segmentu mikro in malih ter srednje velikih podjetij.

 

O programu Slovenija plačuje digitalno

Visa od leta 2018 podpira projekte sprejemanja digitalnih plačil v različnih državah po Evropi, vključno s programi za pospeševanje sprejemanja digitalnih plačil v segmentih mikro, malih in srednje velikih podjetij. Njihov cilj je:

  1. Podjetjem in potrošnikom omogočiti koriščenje prednosti digitalnih plačil: potrošniki nenehno spreminjajo svoje navade v smeri plačevanja s karticami, ki nadomeščajo gotovino. Pandemija je pospešila tudi potrebe mikro in malih podjetij, da potrošnikom ponudijo varen in priročen način plačevanja. Visa sodeluje s številnimi partnerji, da bi povečala število lokacij, kjer lahko potrošniki plačujejo s kartico ali mobilnim telefonom.
  2. Mikro, malim in srednje velikim podjetjem odpreti vrata poslovanju na spletu. Lotiti se poslovanja na spletu je lahko zastrašujoče in stroškovno zahtevno. Zato Visa sodeluje s partnerji, da bi mikro in malim podjetjem omogočila hitro vzpostavitev digitalne prisotnosti, in sicer tako, da jim nudijo potrebna orodja, vire in nasvete.

Več o programu Slovenija plačuje digitalno na https://www.visaeurope.si/slovenijaplacujedigitalno.

Združenja bank Slovenije
Ljubljana, 28. februar 2023