Državni svet s 13 organizacijami predlaga presojo ustavnosti Zakona o dohodnini

Danes je potekala novinarska konferenca, na kateri je bila predstavljena zahteva Državnega sveta na poziv 13 gospodarskih in kmetijskih organizacij za oceno ustavnosti posameznih določb Zakona o dohodnini.

Zakaj je Državni svet podprl ustavno zahtevo in zadržanje izvajanje zakona, je na novinarski konferenci pojasnil Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta, razloge za zadržanje izvajanja zakona pa Matej Avbelj, ustavni pravnik. Učinke zakona na plače in nujnost uvedbe splošne davčne olajšave v višini minimalnih življenjskih stroškov za vse, je predstavil Mitja Gorenšček, izvršni direktor GZS. Ajša Vodnik, direktorica AmCham, je opozorila na problematiko pravne in davčne nestabilnosti v očeh tujih investitorjev ter pri tem posebej opozorila na previsoko obdavčitev dela. Vpliv Zakona o dohodnini na zaposlene v bankah je predstavila Stanislava Zadravec Caprirolo, direktorica Združenja bank Slovenije, vpliv zakona na kmete pa Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in predsednik Sindikata kmetov Slovenije, Anton Medved. Na neenako obravnavo lastnikov je v zaključku opozorila Sonja Šmuc, predstavnica Skupine podjetij z notranjim lastništvom.

Državni svet s 13 gospodarskimi in kmetijskimi organizacijami ustavnemu sodišču tako predlaga, da ugotovi protiustavnost izpodbijanih določb novele zakona o dohodnini. Predlagajo še, da sodišče to obravnava absolutno prednostno in da začasno zadrži izvrševanje izpodbijanih določb novele.

 

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 19. januar 2023