EBF/EC3: Kibernetske prevare 2.0 – novi nasveti za izboljšanje kibernetskih sposobnosti

Pravijo, da se vse zgodi z razlogom. Ko gre za kibernetski kriminal, se zdi, da to drži. Kriminalci namreč ciljajo na posameznike z zelo specifičnim razlogom v mislih: ukrasti njihov denar in njihove osebne podatke. Da bi to naredili, iščejo vse šibkosti, ki jih lahko uporabijo za izvajanje svojih prevar in izsiljevalskih načrtov. Ena od rešitev so okrepljene aktivnosti na področju preprečevanja kriminala – bolj, ko se posamezniki zavedajo možnih kibernetskih prevar, bolj so lahko nanje pripravljeni in varni.

Za okrepljeno ozaveščenost javnosti je zato zelo pomembno zagotoviti, da bo javnost na tekočem z vsemi novimi zvijači, ki jih imajo kriminalci morda v rokavu. Vsled navedenega, sta Europolov Evropski center za kibernetski kriminal (EC3) in Evropska bančna federacija (EBF) uvedla t.i. Cyber ​​Scams 2.0 kampanjo, ki predstavlja posodobljeno različico kampanje Cyber ​​Scams 2018. V naslednjih dveh tednih bodo nacionalni organi pregona (LEA), bančna združenja in drugi, ki se bojujejo proti kibernetski kriminaliteti, nova gradiva, ki so na voljo v osmih jezikih, promovirali na kanalih družbenih medijev.

Materiali o kibernetskih prevarah vključujejo:

  • prevare s tehnično podporo
  • posodobljene nasvete glede Vishinga
  • opise metod kraje osebnih podatkov

Cyber ​​Scams 2.0 je odličen primer javno-zasebnega sodelovanja, ko se banke in organi kazenskega pregona EU združujejo v prizadevanjih za kibernetsko bolj odporno družbo. Pobuda se je začela v okviru dogodka #DigitalThursdays EBF v okviru oktobrskega evropskega meseca kibernetske varnosti, ki predstavlja vsakoletno kampanjo na ravni EU, ki je posvečena ozaveščanju in promociji kibernetske varnosti.

Združenje bank Slovenije
Ljubaljana, 28. oktober 2021