Evropski denarni kviz, nacionalno tekmovanje 2023

V okviru Evropskega tedna denarja, ki je namenjen dvigu finančne pismenosti prebivalstva po vsej Evropi in ki letos poteka od 20. do 26. marca, je včeraj v organizaciji Združenja bank Slovenije potekal nacionalni kviz mladih za uvrstitev na finale Evropskega denarnega kviza. Združenje bank Slovenije je nacionalno tekmovanje, na katerega se vsako leto prijavi vedno več šol in mladih, uspešno izvedlo že petič zapored. Spomnimo, leta 2019 je ekipa Osnovne šole iz Mosta na Soči na finalnem evropskem tekmovanju premagala več kot 100.000 predstavnikov šol iz 28 evropskih držav in osvojila prvo mesto.

Na letošnjem nacionalnem preizkusu finančnega znanja mladih, ki so stari od 13 do 15 let, je sodelovalo 18 slovenskih šol in skupaj 498 učencev ter dijakov. Odgovarjali so na 18 vprašanj s področja financ in povezane digitalne varnosti. V razmerah, ko se finančni produkti ter načini poslovanja zelo hitro spreminjajo in so pogojeni z digitalizacijo družbe na vseh področjih, je tako za mlade kot tudi za vse ostale generacije nujno razumevanje osnovnih finančnih pojmov in dobra usposobljenost za varno ter ustrezno upravljanje s financami. Zagotovo se krepitev odgovornega odnosa in ravnanja na tem področju najbolje obrestujeta. Dejstvo, da zavedanje in zavzetost za poznavanje financ pri mladih ter njihovih mentorjih rasteta, je posebej razveseljivo. Letos so na vprašanja odgovarjali z 60 odstotno uspešnostjo. Ekipa dveh iz šole, ki je zasedla 1. mesto, se je uvrstila na finalno vseevropsko tekmovanje, ki bo potekalo 15. – 16. maja v Bruslju, na katerem bodo sodelovali mladi iz več kot 30 evropskih držav. 

Zmagovalka letošnjega nacionalnega kviza je Žana Kragelj, ki prihaja iz Gimnazije Tolmin. Drugo in tretje mesto sta zasedli učenki iz OŠ Dušana Muniha iz Mosta na Soči, Zala Kogoj in Ema Laharnar. Posebna zahvala mentorjem, pod vodstvom katerih so se mladi pripravljali na nacionalni kviz.

Zmagovalci dobijo lepe nagrade, ki so v šolah namenjene spodbujanju nadaljnjega izvajanja aktivnosti na področju finančnega opismenjevanj in mladim kot vzpodbuda za prizadevnost in pametno upravljanje s sredstvi.    

Sodelujoče šole:

EKONOMSKA GIMNAZIJA IN SREDNJA ŠOLA RADOVLJICA; EKONOMSKA ŠOLA MURSKA SOBOTA; GIMNAZIJA MURSKA SOBOTA; GIMNAZIJA TOLMIN; OSNOVNA ŠOLA ANTONA MARTINA SLOMŠKA VRHNIKA; OSNOVNA ŠOLA DUŠANA MUNIHA MOST NA SOČI; OSNOVNA ŠOLA HEROJA JANEZA HRIBARJA; OSNOVNA ŠOLA IVANA TAVČARJA GORENJA VAS; OSNOVNA ŠOLA JANKA GLAZERJA RUŠE; OSNOVNA ŠOLA MIROSLAVA VILHARJA POSTOJNA; OSNOVNA ŠOLA OB RINŽI KOČEVJE; OSNOVNA ŠOLA PROF. DR. JOSIPA PLEMLJA BLED; OSNOVNA ŠOLA SOSTROOSNOVNA ŠOLA ŠMARTNO V TUHINJU; OSNOVNA ŠOLA VOLIČINA; SREDNJA EKONOMSKA ŠOLA IN GIMNAZIJA MARIBOR; ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA VIPAVA; ŠOLSKI CENTER VELENJE.

Vsem udeležencem kviza in mentorjem, ki so prispevali k izvedbi kviza, iskreno čestitamo. 

Slika, ki vsebuje besede spletno mesto

Opis je samodejno ustvarjen

Potekajo priprave, tik pred začetkom kviza 

Slika, ki vsebuje besede besedilo, elektronika

Opis je samodejno ustvarjen

Kahoot!, razglasitev prvih treh  

Slika, ki vsebuje besede zaprt prostor, oseba, tla, stoječe

Opis je samodejno ustvarjen

Zmagovalci iz Gimnazije Tolmin, najboljši rezultat dosegla Žana Kragelj, pod mentorstvom Petre Drnovšček  

Slika, ki vsebuje besede besedilo, miza

Opis je samodejno ustvarjen

2. uvrščena Zala Kogoj in 3. uvrščena Ema Laharnar, pod mentorstvom Agnes Kozorog,  iz Osnovne šole Dušana Muniha, Most na Soči