Gospodarski krog vlado opozoril na neizpolnjevanje dogovora

Gospodarski krog je na predsednika vlade Roberta Goloba naslovil pismo, v katerem ga opozarja, da dogovori in želja po konstruktivnem sodelovanju niso izpolnjeni. “Jasno je, da ni posluha za gospodarstvo, katerega konkurenčnost se zato poslabšuje. To posledično slabo vpliva na blaginjo v družbi,” so zapisali. “Vlada ne izkazuje pravega razumevanja za gospodarstvo. Zdi se, da ni pripravljenosti narediti koraka v smeri njegove razbremenitve in s tem večje konkurenčnosti. Trenutno je videti, da zgolj išče nove vire za dodatno obremenitev gospodarstva in za dvig javne porabe,” so v sporočilu za javnost zapisali gospodarska, obrtno-podjetniška, trgovinska, davčno svetovalna ter britansko-slovenska in slovensko-nemška zbornica, združenja bank, delodajalcev obrti in podjetnikov ter delodajalcev, AmCham, Advantage Austria Ljubljana in Skupina podjetij z notranjim lastništvom.

Z vlado oblikovana delovna telesa, kot so skupina za davke, strateški svet za davke in skupina za odpravo administrativnih ovir, so namenjena sama sebi, napredka ni prinesla niti razprava za odpravo administrativnih ovir na področju zdravstva, so navedli. “Zato je videti, da ni želje po konstruktivnem sodelovanju,” so ocenili in dodali, da takšno držo obžalujejo, saj da so verjeli, da so te skupine uvod v ponovno vzpostavitev tripartitnega socialnega dialoga, ki zagotavlja enakopravno obravnavo vseh partnerjev in prinaša najboljše rešitve za celotno družbo.

Glede potrebe po spremembi davčne obravnave napotenih delavcev so bili na zadnji seji obveščeni, da zaradi prenove poročanja o plačah ministrstvo za finance ne more v razumnem času pripraviti analize, medtem pa vlada ni upoštevala ankete, ki jo je na to temo med podjetji izvedla gospodarska zbornica. Glede uvedbe socialne kapice so pri vladi zaznali veliko nenaklonjenost. Do predlaganih rešitev za olajšave pri obdavčitvi podjetij se ministrstvo ni opredelilo, po njihovih navedbah pa je to predlagalo ukinitev skupine za prenovo davčnega sistema.

Rezultatov ni dala niti razprava za odpravo administrativnih ovir, pri čemer je bil fokus na odpravi ovir pri evidentiranju delovnega časa. Kljub srečanju z ministrom za delo Luko Mescem in predstavljenim argumentom, da zakon prinaša dodatno birokracijo, ne sledi novim oblikam dela, dodatno stroškovno obremenjuje delodajalce in ga v praksi v številnih panogah in poklicih ni mogoče izvajati, do napovedane spremembe zakona ni prišlo. “Nesprejemljivo je, da te spremembe niso realizirane,” so poudarili.

Veliko razprav je bilo namenjenih tudi naraščajoči problematiki absentizma. V letošnjem prvem četrtletju so pričakovali vsaj pripravo izhodišč za zakonodajne spremembe na področju zdravstva, ki bi se nanašale na razbremenitev gospodarstva z uvedbo kapice na višino prispevkov. “Vendar na tem področju do danes ni bilo narejenega nobenega napredka, zato gospodarstvo upravičeno sklepa, da tudi v prihodnje ne more računati na kakršnekoli pozitivne premike niti pri reševanju problematike absentizma,” so še zapisali.

Vir: STA

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 18.4.2024