Hrvaške kune bo potrebno pravočasno zamenjati za evre

Hrvaška bo s 1. januarjem 2023 vstopila v evro območje in kot uradno valuto s tem dnem uvedla evro. Hrvaške kune (HRK), ki jih imate na svojih računih v bankah in hranilnicah (v nadaljevanju: banka) lahko že sedaj zamenjate v evre po veljavnem menjalnem tečaju, ki je objavljen na tečajnih listah bank. Stanja v HRK na vaših transakcijskih računih (TRR) bodo banke samodejno konvertirale v EUR na dan 31.12.2022 po fiksnem tečaju 7,53450 HRK za 1 EUR. 

Banke bodo HRK bankovce odkupovale do konca leta 2022. Posamezna banka bo v skladu s svojo poslovno politiko lahko izvrševala menjave HRK v EUR tudi v letu 2023 za vse stranke ali se bo odločila, da bo menjalniške posle opravljala zgolj za svoje stranke, ki imajo pri banki odprt transakcijski račun. 

Zato priporočamo, da se pri vaši banki predhodno pozanimate o pogojih menjave, še posebej pri menjavah in dvigih višjih zneskov. 

Na blagajni Banke Slovenije boste lahko zamenjali HRK bankovce v EUR od 1. januarja do 28. februarja 2023. Več informacij glede zamenjave je na voljo v sporočilu za javnost Banke Slovenije.   

Podrobnejše informacije o uvedbi evra na Hrvaškem so objavljene na spletni strani hrvaške centralne banke

 

 

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 11. november 2022