Mesec kibernetske varnosti: Za varno poslovanje lahko največ storite sami

V oktobru, ki je mesec kibernetske varnosti, povsod po Evropi potekajo številne aktivnosti različnih institucij za ozaveščanje javnosti glede kibernetskih tveganj in kaj lahko storimo sami, da se zaščitimo. Tudi banke in hranilnice, članice Združenja bank Slovenije, si vsled varnega poslovanja neprestano prizadevajo za ustrezno obveščanje svojih strank in informacije glede poskusov prevar nemudoma delijo s SI-CERTom, ki je slovenski nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost. Na tem področju tudi tesno sodelujejo s policijo.

Banke in hranilnice se ne glede na to, da phishing napadi niso nekaj novega, še vedno zelo pogosto srečujejo prav s poskusi phishing incidentov, ki predstavljajo napade z lažnim predstavljanjem, najpogosteje preko elektronskih sporočil, ki poskušajo prejemnika prepričati v razkritje občutljivih podatkov (gesel, podatkov glede kreditnih kartic…).

Spomnimo, lani od aprila dalje je bilo v Sloveniji zabeleženih več valov phishing napadov na slovenske uporabnike pod krinko plačila za dostavo paketa. V začetku lanskega leta so nekatere banke zaznale tudi več napadov na svoje komitente, pri čemer so napadalci povezave na lažne spletne strani pošiljali v SMS sporočilih, ki so bila poslana na naključne telefonske številke. Nenazadnje je treba omeniti še ciljane phishing napade na zaposlene v bankah in hranilnicah oz. podjetjih, pri čemer so elementi sporočila vsebovali tudi navidezno resnične podatke o banki ali hranilnici oz. podjetju. Po podatkih SI-CERTa je bilo lani obravnavanih 488 zadev (predlani 301 tovrstnih primerov), povezanih z phishing sporočili, in 202 zadev, povezanih s phishing spletnimi mesti (predlani pa 134 zadev).

Sporočilo letošnje kampanje je, da za lastno varnost lahko storimo največ sami. Zato pa potrebujemo nekaj znanja, pravočasne informacije in takojšnjo pravilno reakcijo, če sumimo, da smo bili prevarani. V nadaljevanju objavljamo infografike glede vrst prevar in kako ravnati, ko se z njimi soočimo. Naj bo vaše delovanje in poslovanje varno.

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 29. oktober 2021