Muzej Bankarium razkriva bančno dediščino na Slovenskem od leta 1820 do danes

Danes smo obiskali Bankarium, prvi muzej bančništva pri nas. Muzej je svoj prostor našel v nekdanji bančni dvorani Mestne hranilnice ljubljanske na Čopovi ulici v Ljubljani. Mestna hranilnica ljubljanska, ki je bila ustanovljena 1889, je v čudoviti secesijski stavbi, za katero je načrte izrisal arhitekt Josip Vancaš, začela z delom 1. maja 1905. Še danes ena najlepših stavb v Ljubljani je zaradi vzpostavitve muzeja med drugim doživela celovito notranjo prenovo in dobila novo pomembno poslanstvo ohranjanja dediščine ter konkretno nalogo, da širši javnosti približa pomen denarja, bank in bančnih praks.

Muzej hrani zelo bogato zbirko predmetov Kranjske hranilnice in Mestne hranilnice ljubljanske, ki so vrsto let bivali v trezorju. Med njimi so protokolarni in jubilejni dokumenti, knjižne izdaje in album, računska poročila, hranilne knjižice, knjigovodske knjige, obrestne tabele, različni obrazci in pisana zbirka hranilnikov.

Multimedijska predstavitev nas je uvodoma popeljala skozi šest obdobij razvoja denarja in bančništva po svetu do trenutka, ko se bančništvo razvije tudi na Slovenskem. Zgodovina razvoja bančništva je pri nas stara častitljivih 200 let in je v svojem razvoju izoblikovala različne bančne prakse, ki smo jih v muzeju spoznali na primeru bančnih okenc v času secesije, socializma in danes. Vstopili smo tudi v bančni trezor, si ogledali sefe, notranjost bankomata in se potopili v virtualno resničnost bančne digitalne transformacije.

Osrednji del muzejskega prostora je namenjen finančnemu opismenjevanju mladine in odraslih. V finančnem labirintu smo spoznali osnove upravljanja osebnih financ in se na interaktiven način najprej seznanili z nasveti, nato pa se spopadli s finančnimi situacijami in možnimi rešitvami. Na ekranu sredi finančnega labirinta smo preverili svoje poznavanje finančnih trgov, bank ter osebnih in poslovnih financ.

Muzej je ustanovila Nova Ljubljanska banka, ki se s tovrstno aktivnostjo znova potrjuje kot družbeno-odgovorna finančna inštitucija, ki omogoča pomembno varovanje in hranjenje kulturne ter gospodarske dediščine in predstavitev le te širši javnosti. S tem doprinaša h globalnemu znanju in vedenju o bančni stroki ter družbenem razvoju, pa tudi k potrebni krepitvi individualne in kolektivne narodne zavesti ter identitete. Vsak pretekli korak se v življenju namreč zapiše in odseva v sedanjost kot izkušnja ter znanje.

Muzej je odprt vsak teden od torka do nedelje med 10. in 18. uro. Aktualne informacije so za obiskovalce na voljo na spletni strani muzeja: https://bankarium.si/. 


Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 7. julij 2021