Na konferenci glede obetov gospodarstva na področju novih zelenih finančnih in zavarovalnih mehanizmov je sodelovala direktorica Združenja

Britansko-slovenska gospodarska zbornica je na konferenci, ki je potekala 22. marca v Ljubljani, o novih finančnih in zavarovalnih mehanizmih, ki so prilagojeni zahtevam ESG in bodo lahko olajšali zeleni prehod gospodarstva, zbrala širok krog strokovnjakov in finančnih specialistov ter uglednih predstavnikov gospodarstva iz Slovenije in Hrvaške, ki so svoja mnenja in poglede soočili s kolegi iz Združenega kraljestva. S konference je odmevalo skupno sporočilo sodelujočih in sicer, da sodelovanje s podjetji pri spodbujanju trajnosti v celotnem gospodarstvu in s tem usmerjanje kapitala v trajnostne naložbe opredeljujeta ključno vlogo finančnega sektorja pri spodbujanju zelenega prehoda.

Na konferenci je sodeloval tudi predsednik nadzornega sveta združenja bank Slovenije in predsednik uprave NLB, Blaž Brodnjak, ki je glede ESG standardov menil, da le-ti ne morejo učinkovati brez S in G: »Ljudem ne morete pridigati, naj bodo zeleni, ko se dogajajo vojne in ljudje streljajo drug na drugega. Moje sanje so, da bi polovico tega, kar vlagamo v obrambo, vložili v zeleni prehod.« Mnenja je, da je »v bančnem sistemu v naši regiji veliko denarja, vendar primanjkuje projektov, ki bi zeleni prehod tudi implementirali«.

Konferenco so sestavljali 3 paneli. Na panelu o inovativnih zelenih finančnih produktih so nastopili Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, Benjamin Jošar, predsednik uprave družbe Triglav Skladi, Luke Davies, direktor Skupine za trajnostno bančništvo pri Investicijski banki Barclays, Felicity Hall, vodja trajnostnih finančnih inovacij v City of London Corporation, Nikolina Kolarić, direktorica za trajnostni razvoj na Hrvatski poštanski banki, Maja Žgajnar, partner v odvetniški pisarni CMS Reich-Rohrwig Hainz, in Robert Bauchmüller, Centre of Excellence in Finance.

Na panelu o vplivu zelenega prehoda na monetarno in naložbeno politiko so nastopili Tina Žumer, viceguvernerka Banke Slovenija, Sandra Švaljek, viceguvernerka Hrvaške narodne banke, Marjan Divjak, generalni direktor Direktorata za zakladništvo na Ministrstvu za finance in član nadzornega sveta SID banke, Tamara Perko, direktorica Hrvaškega združenja bank, Stanislava Zadravec Caprirolo, direktorica Združenja bank Slovenije, Nina Seega, direktorica Centra za trajnostne finance na Inštitutu Cambridge za trajnostno voditeljstvo, in Simon Savšek, vodja ljubljanske pisarne Evropske investicijske banke.

 

Vir: Konferenca: Kaj si lahko slovensko gospodarstvo obeta od novih zelenih finančnih in zavarovalnih mehanizmov? – BSCC – Britansko-slovenska gospodarska zbornica