Na nacionalnem tekmovanju Evropski denarni kviz sta zmagala dijaka Gimnazije Murska Sobota

Tudi letos je Združenje bank Slovenije že šestič zapored izvedlo nacionalni kviz mladih, namenjen dvigu finančne pismenosti v starostni skupini od 13 do 15 let. Kviz poteka v sklopu aktivnosti Evropskega tedna denarja, iniciativi, ki naslavlja problem finančne pismenosti vseh generacij  po celotni Evropi.

Ker so po vsej Evropi v porastu spletne prevare, je letos osrednji vsebinski poudarek na ozaveščanju o prevarah, in kako se pred njimi zaščititi. Kot je znano, Združenje bank v sodelovanju s članicami, bankami in hranilnicami, že drugo leto zapored pod imenom Pazi.se. izvaja celoletno kampanjo ozaveščanja javnosti glede tveganj spletnih prevar. Ob tem je treba opozoriti, da so spletne prevare resen družbeni problem, zato ni dvoma, da bi se morala v sistematično ozaveščanje vključiti vsi deležniki.

Zmagovalec letošnjega nacionalnega kviza Jaka Horvat in drugo uvrščena Nadja Nemec prihajata iz Gimnazije Murska Sobota, tretjeuvrščeni Erik Maximiljan Štemberger pa iz Škofijske gimnazije Vipava. Na kviz so se pripravljali s prizadevnimi mentorji, ki so zaznali pomen finančnega izobraževanja mladih, stopajočih na pot upravljanja osebnih financ in prihodnjih nosilcev družbeno odgovornega ravnanja z denarjem. Zmagovalci dobijo lepe nagrade, ki so v šolah namenjene spodbujanju nadaljnjega izvajanja aktivnosti na področju finančnega opismenjevanj, in mladim kot vzpodbuda za prizadevnost in pametno upravljanje s sredstvi.

Slika levo: Zmagovalci iz Gimnazije Murska Sobota; najboljši rezultat je dosegel Jaka Horvat, 2. mesto je zasedla Nadja Nemec, mentorica Sandra Pančor (na sredini).   

Priključilo se je 14 šol iz celotne Slovenije, skupaj 627 učencev in dijakov. Odgovarjali so na 20 vprašanj iz področja financ, zaščite pred tveganji, spletne varnosti. Na vprašanja so odgovarjali z 58 odstotno uspešnostjo, kar je vzpodbudno, pa vendar pušča prostor za izboljšave. Največ težav je povzročal obrestno obrestni račun. Ekipa dveh iz šole, ki je zasedla 1. mesto, se je uvrstila na finalno vseevropsko tekmovanje, ki bo potekalo 18. – 19. aprila v Bruslju in na katerem bodo sodelovali nacionalni zmagovalci več kot 30 evropskih držav.

 

Leta 2019 smo zasedli 1. mesto v Evropi. Ena od zmagovalk Evropskega denarnega kviza 2019 (tekmujejo v paru), ki je obiskovala OŠ Dušana Muniha Most na Soči in je sedaj že študentka, bo nastopila kot gostja na otvoritvenem dogodku Evropskega tedna denarja v organizaciji EBF in delila svojo izkušnjo zmagovalke s celotno Evropo. Sodelovanje na dogodku v kampanji “Vprašaj me karkoli”, je potrdila tudi evropska komisarka za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov Mairead McGuinness.

 

Vsem udeležencem kviza in mentorjem, ki so se pripravljali na kviz z osvajanjem finančnih pojmov in s tem  prispevali k izvedbi kviza, iskreno čestitamo. 

 

 

 

Na sliki desno:  Erik Maximiljan Štemberger iz Škofijske gimnazije, Vipava, ki je na tekmovanju zasedel 3.mesto.

Sodelujoče šole: 

Osnovna šola Dušana Muniha, Most na Soči,
Osnovna šola Antona Martina Slomška, Vrhnika,
Ekonomska šola Murska Sobota,
Šolski center, Velenje,
Srednja ekonomska šola in gimnazija, Maribor,
Osnovna šola Janka Glazerja, Ruše,
Osnovna šola Prežihovega Voranca, Bistrica,
Osnovna šola Oskarja Kovačiča, Škofije,
Gimnazija, Murska Sobota,
Škofijska gimnazija, Vipava,
Osnovna šola Ivana Tavčarja, Gorenja vas,
Ekonomska gimnazija in srednja šola, Radovljica.

 

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 19. marec 2024