Ne sodeluj pri nezakonitem pranju denarja in ne postani denarna mula, sporočilo za javnost

Včeraj je Europol v sodelovanju s 27 državami, Eurojustom, Interpolom, Evropsko bančno federacijo in FinTech FinCrime Exchange zaključil mednarodno operacijo zoper kriminal in aktivnosti, ki so povezane z denarnimi mulami. Opravljenih je bilo 1803 aretacij in identificiranih več kot 18 000 denarnih mul, ki so bile uporabljene za pranje denarja, ki je bil nezakonito pridobljen s pomočjo spletnih prevar. V akciji je sodelovalo okrog 400 bank, zaznanih je bilo 7000 goljufivih transakcij in uspešno preprečenih za okrog 70 milijonov evrov škode. Letošnja t.im. EMMA7 akcija (The European Money Mule Action) je potekala od 15. septembra do 30. novembra.

V operaciji so sodelovale naslednje države: Avstralija, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Kolumbija, Češka, Estonija, Finska, Grčija, Nemčija, Hongkong-Kitajska, Madžarska, Irska, Italija, Moldavija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Singapur, Slovaška, Slovenija, Švedska, Švica, Španija, Velika Britanija in Združene države Amerike.

Tudi slovenska policija poroča, da je v zadnjem obdobju obravnavala 126 zadev, povezanih z denarnimi mulami, ki na svoje transakcijske račune prejmejo denar, ki izvira iz kaznivih dejanj, nato pa ta sredstva dvignejo kot gotovino ali denar prenakažejo na druge račune, ki so v večini primerov odprti v tujini. Pridobitev nezakonitega denarja je običajno povezana z informacijskimi prevarami, kot so vdori v informacijske sisteme in različne oblike spletnih goljufij (direktorske goljufije, vrivanje in prestrezanje elektronske poslovne korespondence, nigerijske in ljubezenske prevare, naložbene prevare). V preiskavah policije je bilo na območju Slovenije in v tujini identificiranih 156 denarnih mul, ki so na svoje račune neupravičeno prejele denarna sredstva v višini več kot pet milijonov evrov. Policiji je v sodelovanju z Uradom RS za preprečevanje pranja denarja, slovenskimi bankami in tujimi varnostnimi organi uspelo začasno zaustaviti in preprečiti oškodovanja slovenskih in tujih fizičnih ter pravnih oseb za nekaj več kot 1,4 milijona evrov.

Ker je zavedanje enako pomembno kot delovanje, se aktivnostim in prizadevanjem na področju ozaveščanja javnosti glede aktivnosti denarnih mul tudi letos v sodelovanju s slovensko policijo pridružuje Združenje bank Slovenije.

Nevednost namreč ne sme biti izgovor, ko gre za pranje nezakonito pridobljenega denarja, še posebej, ker so žrtve kriminalcev po navadi občutljive skupine družbe kot so študenti, priseljenci in ljudje v ekonomski stiski.

 

Povezava na videoklip: Kaj je nezakonito prenakazovanje denarja

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 2. december 2021