Pred odhodom na dopust poskrbite za varnost telefona

Pametni telefoni so postali nepogrešljiv del našega življenja – tudi na dopustu. Z njihovo pomočjo brskamo po spletu, dostopamo do družbenih omrežij in spletne banke, plačujemo, iščemo letalske karte in prenočišča, obeležujemo pomembne trenutke, se navigiramo … Lahko bi rekli, da so naši telefoni svet v malem. Kljub temu, da nam omogočajo dostop do številnih storitev in da na njih hranimo nešteto pomembnih datotek, pa mnogi uporabniki ne poskrbijo za njihovo ustrezno zaščito. Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so pripravili nekaj napotkov, kako poskrbeti za zaščito naših telefonov, še posebno v času dopustov.

PRVE KORAKE JE POTREBNO NAREDITI ŽE PRED ODHODOM

Pred odhodom na dopust nas večina poskrbi za turistično zavarovanje v primeru, da gre kaj narobe, čeprav možni slabi scenariji niso ravno naša glavna misel, ko se pripravljamo na oddih. Vendar tako, kot se lahko na počitnicah poškodujemo ali zbolimo, se lahko kaj pripeti našemu telefonu. Če pride do takšnega neugodnega scenarija, nam bodo življenje izjemno olajšali naslednji koraki, ki pa jih moramo narediti še pred odhodom na dopust.

  • BACKUP KODE

Če imate za dostop do uporabniških računov (npr. Gmail, družbena omrežja ipd.) omogočeno dvofaktorsko avtentikacijo, potem veste, da drugi faktor običajno prejmete po telefonu. Najsibo to SMS ali generator kod, v vsakem primeru boste brez telefona težko dostopali do svojih računov. Pred odhodom na dopust si zato zapišite backup kode za dostop do vaših računov, ki jih navadno najdete pod razdelkom »dvofaktorska avtentikacija« med nastavitvami za varnost.

  • KONTAKTI BANKE in IZDAJATELJA PLAČILNE KARTICE

Velika večina nas ima na telefonu naloženo spletno banko in morda še bančno aplikacijo, ki nam omogoča plačila s telefonom. V primeru kraje ali izgube telefona, bi lahko neznanec dobil dostop do našega bančnega računa in nam povzročil znatno finančno škodo! Pred odhodom si zato zapišite kontakt banke in tudi izdajatelja plačilne kartice, da jih lahko nemudoma kontaktirate in onemogočite aplikacijo oz. prekličete plačilne kartice.

  • IMEI ŠTEVILKA

Mednarodna identiteta mobilnega terminala (IMEI) je edinstvena identifikacijska ali serijska številka vaše naprave. IMEI nam pride prav predvsem v primeru izgube ali kraje naprave, saj lahko z njo organi pregona hitreje locirajo napravo! Številko IMEI najdete na embalaži, garancijskem listu in med informacijami o telefonu, prav tako pa se bo izpisala na zaslonu, če pokličete *#06#.

  • VARNOSTNA KOPIJA

Tekom let so naši pametno telefoni postali računalniki v malem in na njih že dolgo ne hranimo več zgolj telefonskih številk. Zelo verjetno ima prav vsak izmed na telefonu številne fotografije in video posnetke, za katere nam ne bi bilo vseeno, če bi jih izgubili. Da bodo vaše datoteke in kontakti vedno na varnem, tudi v primeru nezgode s telefonom, pred odhodom obvezno izvedite varnostno kopiranje! Označite datoteke in podatke, ki jih pod nobenim pogojem ne želite izgubiti ter jih kopirajte na zunanji disk ali v oblak.

  • FIND MY DEVICE

Če izgubite oz. vam ukradejo telefon, vam bo pri iskanju njegove lokacije zelo v pomoč storitev »find my device«. S to storitvijo boste lahko izvedeli zadnjo (ali trenutno) lokacijo telefona, vendar samo v primeru, da ste imeli lokacijo že predhodno omogočeno! Na SI-CERT do pripravili tudi podrobnejše napotke, kaj storiti v primeru izgube ali kraje telefona. Uporabniki Android naprav jih najdete tukaj, Applovi uporabniki pa tukaj.

KO STE NA DOPUSTU …

Tudi, če si obljubimo, da se bomo pa tokrat »res odklopili«, se nas večina nikoli zares ne odklopi od interneta. Pri povezovanju v internet na SI-CERT raje kot brezplačno omrežje Wi-Fi priporočajo mobilni prenos podatkov. Seveda predhodno preverite, kakšno količino prenosa vključuje vaš mobilni paket znotraj držav EU oz. kakšni so stroški gostovanja. Pri potovanju izven držav EU ne pozabite izključiti mobilnega prenosa podatkov, da ne boste negativno presenečeni nad računom za telefon!

Ko se v internet povezujete prek Wi-Fi, izberite znano omrežje (hotel, kamp, muzej, restavracija itd.), ki je po navadi tudi zaščiteno z geslom. Zavedajte se, da lahko vaše brskanje opazujejo vsi drugi, ki so v istem omrežju. Za dostop do občutljivih podatkov (npr. služba, spletno bančništvo) uporabite zaščiteno VPN povezavo. Če nimate lastne VPN rešitve, pred odhodom preglejte izbiro VPN ponudnikov na spletu.

  • IN NAJPOMEMBNEJE- ZAKLEPAJTE TELEFON!Prva linija obrambe naših telefonov pred vdori je zaklepanje zaslona! Pri tem je pomembno, da izberemo način zaklepanja, ki nudi visoko stopnjo zaščite. Načeloma sta najbolj varna načina zaklepanja našega telefona geslo in PIN. Seveda to velja le v primeru, da za zaklep uporabljamo kompleksno, daljše geslo oz. PIN. PIN v stilu 1111, 1234 in podobno je hitro uganljiv in nudi zelo nizko raven zaščite. Vzorci, ki so sicer zelo priljubljeni med uporabniki, niso tako varni, kot bi morda pričakovali. Uporabniki pogosto uporabljajo preproste vzorce, ki si jih lahko napadalci ob opazovanju zapomnijo zelo hitro! Dobro raven zaščite nudijo tudi biometrični podatki, kot sta prstni odtis ali prepoznavanje obraza. Ne glede na stopnjo varnosti posameznega načina zaklepanja pa na SI-CERT opozarjajo, da je vsak način zaklepanja boljši kot noben!

Še več nasvetov za varne počitnice lahko najdete v priročniku, ki so ga pripravili na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT. 

Ljubljana, 13. julij 2022