Pričela se je kampanja Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah

Med 14. in 18. novembrom 2022 poteka Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah, kjer sodeluje tudi Združenje bank Slovenije. Kampanja spodbuja vse deležnike in splošno javnost k proaktivnemu ravnanju za zmanjšanje prevar s spodbujanjem ozaveščenosti in izobraževanja o boju proti prevaram.

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah je svetovno priznan dogodek, ki strokovnjakom in skupnostim za boj proti prevaram ponuja priložnost, da se združijo in si ogledajo, kako daljnosežne so lahko posledice prevar ter kako skupaj izboljšati naše okolje in povečati ozaveščenost o prevarah. Teden prevar je ustanovilo Združenje preizkušenih preiskovalcev prevar (ACFE) leta 2000 kot dogodek, namenjen širjenju ozaveščenosti o prevarah. Celotedenska kampanja spodbuja javne uradnike, poslovne vodje, zaposlene in splošno javnost, da proaktivno sodelujejo na podorčju ozaveščenosti in izobraževanju o boju proti prevaram.

Otvoritvena slovesnost Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah 2022 je na Ekonomski fakulteti potekala v ponedeljek, 14. novembra. Otvorila jo je Metka Tekavčič, dekanja Ekonomske fakultete v Ljubljani, prisotne je pozdravil in nagovoril tudi Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

V nadaljevanju je potekala okrogla miza z naslovom ESG: Družbeno odgovorno ravnanje ali nova doba prevar, na kateri je poleg Simona Savška iz Evropske investicijske banke, Davida Lapornika, predstavnika Komisija za preprečevanje korupcije, Andreje Kodrin, InvestEU,  Yurija Sidorovicha iz Deloitte, sodelovala tudi direktorica Združenja bank Slovenije, Stanislava Zadravec Caprirolo. Okroglo mizo je vodila Sandra Damijan.

 Združenje bank Slovenije se aktivnostim Mednarodnega tedna prevar priključuje z organizacijo webinarja za srednje šole, ki je posvečen zlasti tematiki varnosti bančnega poslovanja in varstvu mladih potrošnikov. Program je popestren s krajšim kvizom »Zaščitimo se pred prevarami«. Prevare, zlasti na področju elektronskega poslovanja so v izrednem porastu, in ključno je,  da opolnomočimo vse deležnike, vključno z mladimi, da bi dosegli cilj večje varnosti poslovanja na spletu.

Povezava na izobraževalni program za dijake: Preprečevanje prevar, ki ga v okviru Mednarodnega tedna prevar izvaja Izobraževalni center Združenja bank Slovenije.

 

Povezava na celoten program kampanje, ki jo letos vodi Ekonomska fakulteta v Ljubljani.