SI-CERT je pripravil videe, ki opozarjajo glede phishing kraje gesla, lažne nagradne igre, lažnega SMS sporočila in glede kripto prevare

Letošnji oktober, mesec kibervarnosti SI-CERT posveča izzivom, s katerimi se soočajo starejši uporabniki interneta. Namreč, na SI-CERT v zadnjih dveh letih zaznavajo več kot 30-odstoten porast phishing prevar, kjer je edina učinkovita zaščita ravno ozaveščenost in informiranost uporabnikov. Opažajo, da še posebej starejši uporabniki bolj zaupajo pošiljateljem, ki pod krinko bank, logističnih podjetij ali celo javnih institucij zahtevajo vnos gesel in drugih podatkov. Zato bodo 1. oktobra, ki je tudi mednarodni dan starejših, predstavili učna gradiva, ki so jih zasnovali za izvajalce računalniških tečajev za starejše uporabnike.

Da bi pritegnili pozornost javnosti in dvignili zavedanje o spletnih prevarah so pripravili tudi 4 kratke animirane videe, ki prikazujejo različne prevare: poskus phishing kraje gesla, lažno nagradno igro, lažno SMS sporočilo v imenu banke (smishing) in poskus kripto prevare.