Za boljše okolje je potrebna sprememba miselnosti in obnašanja

Udeleženci današnje razprave z naslovom Podnebne spremembe: Dirka do ničle, na kateri je sodelovala tudi direktorica Združenja bank Slovenije, Stanislava Zadravec Caprirolo, so poudarili, da je za ukrepanje za manj onesnaževanja najpomembnejša sprememba miselnosti in obnašanja. Treba je začeti pri sebi, spremembe pa lahko dosežemo le s sodelovanjem, so menili.

Združeno kraljestvo bo med 31. oktobrom in 12. novembrom v Glasgowu gostilo 26. konferenco pogodbenic ZN o podnebnih spremembah (COP26). “Odštevanje se je začelo. Začela se je zelena industrijska revolucija, ker pa smo še vedno rjavi, in ne zeleni, moramo ukrepati skupaj,” je ugotovitve razprave povzela Barbara Uranjek, direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice, ki je dogodek organizirala. Po mnenju veleposlanice Velike Britanije v Sloveniji Tiffany Sadler bo imelo gospodarstvo ključno vlogo pri oblikovanju sprememb v prilagajanju na podnebne spremembe, oblikovanju novih pravil in financiranju ter v naporih za doseganje postavljenih okoljskih ciljev. In to tako zaradi moralne odgovornosti kot priložnosti, ki jih prinaša področje zelene tehnologije. “A ukrepati moramo vsi in na globalni ravni,” je poudarila. Pri tem je izpostavila besede premog, denar, avtomobili in drevesa. Pri vsaki odločitvi za financiranje mora biti v ospredju skrb za okolje.

Predsednik uprave Nove KBM, John Denhoff, je glede zelene preobrazbe banke izpostavil: “Začeli smo pri sebi v banki in pri njenem upravljanju.” V Novi KBM so se nato obrnili k ljudem, ki imajo iste težave, se zavzeli za prenos najboljših praks, deljenje izkušenj. Ko se spremeniš, temu začnejo slediti tudi stranke in partnerji, je poudaril. Zato do okolja odgovorne projekte banka podpira in stimulira, onesnaževalcem pa zaračunava več. 

Ključno pri tem, kako doseči okoljske cilje, je po mnenju predsednika uprave SID banke Sibila Svilana upravljanje in porazdelitev tveganja. “Nova tehnologija prinaša tveganja,” in menil, da je treba breme tega bolj porazdeliti. Pomembni pa so tudi finančni inženiring ter pravi podatki in metodologija, da znaš to prav ovrednotiti, je dodal.

“Področje upravljanja s tveganji bo tako v bankah kot podjetjih treba prenoviti in na novo opredeliti,” je menila direktorica Združenja bank Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo. Tako ona kot ostali sogovorniki so ocenili, da je zelo pomembna verodostojnost podatkov. Le tako lahko ljudi prepričaš, da s svojimi odločitvami za naložbe ali ravnanji prispevajo k skrbi za zdravo okolje. 


Povezava na program srečanja
 

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 21. septembre 2021