Začeli so se dnevi slovenskega kapitalskega trga

Da bi podjetja spodbudili k uvrstitvi svojih delnic na borzo, vlagatelje pa k investiranju vanje, so se danes v Ljubljani začeli dnevi slovenskega kapitalskega trga. Danes in v torek bodo potekale predstavitve za domača podjetja in male vlagatelje, nato bodo do konca tedna sledile aktivnosti sodelujočih finančnih institucij. Na novinarski konferenci je sodelovala tudi direktorica Združenja bank Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo.

Dneve slovenskega kapitalskega trga, ki od danes do petka potekajo v ljubljanskem hotelu Lev, skupaj organizirajo Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), borznoposredniške družbe, banke, družbe za upravljanje, Ljubljanska borza in Centralno klirinška depotna družba. Namenjeni so promociji slovenskega kapitalskega trga. Ko gre za prihranke, je zelo pomembno zaupanje.  Zato je direktorica ATVP Anka Čadež na novinarski konferenci pred začetkom dogodka zagotovila, da je slovenski kapitalski trg varen in stabilen. Slovenija ima potencial za ustvarjanje uspešnega kapitalskega trga, je dejala. “Kapitalski trg je po njenih besedah pomemben tudi za gospodarski razvoj države. Podjetjem ponuja možnost dodatnega vira za financiranje njihove rasti in razvoja, malim vlagateljem pa možnost dolgoročnih donosov. In prav to je namen dnevov slovenskega kapitalskega trga – podjetja spodbuditi k uvrstitvi vrednostnih papirjev na borzo za razpršitev virov financiranja, malim vlagateljem pa predstaviti osnove vlaganja na borzi ter jih opozoriti na priložnosti in s tem povezana tveganja.

Finančni minister Klemen Boštjančič je poudaril, da je razvoj kapitalskega trga ena od prioritet ministrstva, ki ga vodi. Spomnil je, da je vlada pred kratkim sprejela strategijo razvoja kapitalskega trga z ambicioznim ciljem – postati ena od treh najbolj naprednih in propulzivnih držav na tem področju v EU. “Cilj je, da dokument ne konča v nekem predalu,” je dejal. Kot enega od ciljev v strategiji je omenil povečanje povprečnega prometa na Ljubljanski borzi na štiri milijone evrov dnevno do leta 2027, kar se mu, čeprav se ta številka danes giblje okoli 1,3 milijona evrov, zdi nizek cilj. “Ključno pa je slovenskim malim in srednjim podjetjem zagotoviti dostop do ustreznega lastniškega financiranja,” je dodal minister, ki še meni, da bi lahko dogajanje na slovenskem kapitalskem trgu spodbudile tudi t. i. nacionalne obveznice, ki jih bo Slovenija zelo verjetno še letos.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak rešitev za oživitev slovenskega kapitalskega trga vidi v večjem naboru papirjev z večjo tržno kapitalizacijo. Smiselna se mu zdi tudi vsaj ena javna delniška ponudba na leto in v treh letih vsaj pet. “Ko jih bomo imeli pet, verjemite, da jih bomo hitro imeli 30,” je dodal. Ob tem je opomnil, da je vlaganje na kapitalskem trgu izrazito dolgoročno. “Kdor se poda na borzo s trimesečnim horizontom, naj na to kar pozabi,” je dejal.

Tudi direktorica Združenja bank Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo vidi izziv za slovenski kapitalski trg v zagotovitvi likvidnosti. “Obrestne mere na depozite so še vedno zelo nizke, a vseeno se masa depozitov veča in se ne preliva na kapitalske trge,” je izpostavila. Z zviševanjem obrestnih mer s strani Evropske centralne banke se bodo sicer zagotovo zvišale tudi obrestne mere na depozite, toda najprej se to odrazi pri posojilih, je dejala.

Da imajo Slovenci na bančnih računih 26 milijard evrov, po besedah predsednika uprave Ljubljanske borze Aleša Ipavca pomeni le eno – ni zaupanja v kapitalski trg. Strategija razvoja kapitalskega trga čez noč ne bo ničesar rešila, je menil in predlagal, da je treba vzpostaviti okolje, ki bo tako privlačno, da se bodo podjetja odločala za prihod na borzo. “Ne moremo pričakovati, da bomo podjetja silili na ta trg,” je dejal. Med malimi in srednjimi podjetji je sicer ogromno uspešnih in prav tem bi lahko z uvrstitvijo na borzo zagotovili dodaten kapital za rast. Obdobje ničelnih obrestnih mer je pripeljalo tudi do povečanja zanimanja za vzajemne sklade, Slovenci imamo v njih štiri milijarde evrov.

Predsednik upravnega odbora Združenja družb za upravljanje Benjamin Jošar je dejal, da vidi ključ do večjega zanimanja za vlaganje na borzi tudi v finančnem opismenjevanju. “Če kot varčevalec vem, kaj so moje možnosti in tveganja, potem bo alokacija prihrankov slovenskih gospodinjstev veliko bolj ustrezno naslovljena,” je menil.

Največja po številu strank in opravljenih poslov na Ljubljanski borzi je banka BKS Bank, katere predstavnik Damjan Hempt, ki je opomnil, da se 75 odstotkov poslov sklene z le tremi vrednostnimi papirji. “Z vidika varnosti je slovenski kapitalski trg res varen, dejstvo pa je, da je blizu mrtvega,” je dejal. Spodbudila bi ga lahko država, tudi s privlačnejšo davčno politiko, je opozoril.

V okviru dnevov slovenskega kapitalskega trga bodo danes organizirali predstavitve za domača podjetja, pripravili bodo tudi okroglo mizo z podrobno predstavitvijo postopka izdaje vrednostnih papirjev. Torek bo namenjen malim vlagateljem, ki se bodo lahko poučili s pozitivnimi učinki in naložbenih priložnostih na kapitalskem trgu. V sredo, četrtek in petek bodo finančne institucije pripravile svoje programe v zvezi s slovenskim kapitalskim trgom.

Vir: STA

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 27. marec 2023