Žana in Mare iz Gimnazije Tolmin včeraj v Bruslju zasedla odlično 9. mesto na finalu Evropskega denarnega kviza

Na finalu Evropskega denarnega kviza so sodelovali učenci iz 28 evropskih držav. Tokrat so prvo mesto zasedli predstavniki Grčije, drugo Poljske in tretje predstavniki Portugalske. Slovenijo sta zelo uspešno zastopala Žana Kragelj in Mare Trost, ki prihajata iz Gimnazije Tolmin. Na kviz sta se pripravljala pod mentorstvom učiteljice Petre Drnovšček. V konkurenci 37.504 najstnikov sta osvojila odlično deveto mesto.

Mednarodno tekmovanje v finančni pismenosti od 2017 vsako leto organizira Evropska bančna federacija. Dogodek predstavlja največje evropsko tekmovanje v finančni pismenosti za 13 do 15-letne učence. Glavni namen tekmovanja je okrepiti pomen finančnega izobraževanja in izboljšati finančne sposobnosti, da bi mladi živeli bolje in varnejše. Letošnje tekmovanje je bilo še posebej osredotočeno na vprašanja s področja dolgoročnega načrtovanja osebnih financ, varčevanja, kriptovalut, kibernetske varnosti in spletnih prevar, kreditov ter upravljanja prihodkov.

Sodelovale so naslednje države: Albanija, Avstrija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Malta, Norveška, Poljska, Portugalska, Republika Severna Makedonija, Romunija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Ukrajina. 

Na fotografiji z leve prosti desni: Žana Kragelj in Mare Trost v družbi ekipe iz Srbije.

 

Kaj so po tekmovanju povedali Žana, Mare in mentorica

Žana: Na tekmovanje sem odšla predvsem z željo, da dosežemo prvo mesto, domov pa prišla z neverjetno izkušnjo, ki je ne bom nikoli pozabila. Naučila sem se veliko in to znanje mi bo vsekakor koristilo v življenju, dobila pa sem tudi nove prijatelje. Za ta dva dneva sem zelo vesela in vsem bi priporočala, da se prijavijo.

 

Mare: Tekmovanje v Bruslju je res nepozabna dogodivščina. Ne samo, da smo se veliko naučili in si ogledali mesto, ampak smo tudi spoznali nove prijatelje iz drugih držav. Čeprav nismo zmagali, sem ponosen na naš rezultat in ne razočaran, saj smo uživali. Tekmovanje priporočam vsem. Znanje s področja financ bo vsem prišlo v življenju prav.

 

Petra, mentorica: Prvič sem se z učenci udeležila tekmovanja v Bruslju. Moram priznati, da je preseglo vsa moja pričakovanja. Prireditev je bila organizirana na zelo visokem nivoju tako s strani ZBS kot EBF. Obiskali smo parlament, borzo in finančni laboratorij, kjer smo se veliko naučili o vlaganju lastnih financ. Vmes smo se prijetno družili, imeli priložnost poizkusiti veliko dobre hrane in poklepetati z drugimi udeleženci kviza iz drugih evropskih držav. Zagotovo se bomo tekmovanje udeležili tudi naslednje šolsko leto.

 

Iniciativi se vsako leto pridružuje tudi Združenje bank Slovenije, ki k sodelovanju povabi slovenske šole in izvede nacionalno tekmovanje, ki je letos potekalo že petič zapored. Sodelovalo je 18 slovenskih šol in skupaj 498 učencev ter dijakov. Najbolj razveseljivo je, da se zavedanje krepi in da zavzetost za poznavanje financ pri mladih ter njihovih mentorjih raste.

Čestitamo Žani Kragelj in Maretu Trost za izkazano znanje iz finančnega sveta in mentorici Petri Drnovšček za odlično vodenje priprav na kviz.

 

Fotografija: Žana in Mare v družbi sovrstnikov nestrpno pričakujeta pričetek tekmovanja.

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 17. maj 2023