Zmagovalec na nacionalnem tekmovanju Evropski denarni kviz je Šolski center Velenje

Kot uvod v Evropski teden denarja, ki je namenjen dvigu finančne pismenosti prebivalstva po vsej Evropi in ki letos poteka od 21. do 27. marca, je danes v organizaciji Združenja bank Slovenije potekal nacionalni kviz mladih za uvrstitev na finale Evropskega denarnega kviza. Združenje bank Slovenije je nacionalno tekmovanje, na katerega se vsako leto prijavi vedno več šol in učencev, letos uspešno izvedlo že petič zapored. Spomnimo, leta 2019 je ekipa Osnovne šole iz Mosta na Soči na finalnem evropskem tekmovanju premagala več kot 100.000 predstavnikov šol iz 28 evropskih držav in osvojila prvo mesto.

 

Na letošnjem nacionalnem preizkusu finančnega znanja mladih, ki so stari od 13 do 15 let, je sodelovalo 22 slovenskih šol, prijavljenih je bilo skupaj 551 učencev in dijakov. Odgovarjali so na 18 vprašanj s področja financ in digitalne varnosti. Kako izboljšati finančne veščine, povečati varnost poslovanja, kako upravljati z denarjem, kako biti previden na socialnih omrežjih, vse to in še mnogo več se mladi naučijo, ko se na kviz pripravljajo. V razmerah, ko se finančni produkti ter načini poslovanja zelo hitro spreminjajo in so pogojeni z digitalizacijo družbe na vseh področjih, sta tako za mlade kot tudi za vse ostale generacije nujni razumevanje osnovnih finančnih pojmov in dobra usposobljenost za varno ter ustrezno upravljanje s financami. Zagotovo se krepitev odgovornega odnosa in ravnanja na tem področju na dolgi rok najbolje obrestujeta. Zato je še toliko bolj razveseljivo dejstvo, da se zavedanje in zavzetost za poznavanje financ pri mladih ter njihovih mentorjih krepita. Veseli smo tudi vzpodbude Zavoda za šolstvo, ki podpira naše vsebine in aktivnosti na tem področju.

Letos so sodelujoči na nacionalnem kvizu na vprašanja odgovarjali z 60 odstotno uspešnostjo. Ekipa dveh iz zmagovalnega razreda se je uvrstila na finalni vseevropski kviz, ki bo potekal 10. maja preko spleta in na katerem bodo sodelovali mladi iz več kot 35 evropskih držav.

Letošnji zmagovalci, ki so se pripravljali pod mentorstvom Sonje Sušin, prihajajo iz Šolskega centra Velenje. Prvo mesto je osvojila dijakinja Lejla Ameti. Drugo uvrščeni učenec, Mare Trost, ki prihaja iz Osnovne šole Dušana Muniha, Most na Soči, se je na kviz pripravljal pod vodstvom Agnes Kozorog. Tretje mesto je zasedla dijakinja Manca Beričnik Feucht, prav tako iz Šolskega centra Velenje. Šole in prve tri uvrščene tekmovalce je Združenje bank Slovenije nagradilo z denarno nagrado, ki je namenjena spodbujanju nadaljnjega izvajanja aktivnosti šole na področju finančnega opismenjevanja, prvim trem uvrščenim pa je nagrada namenjena za v njihov hranilnik. Verjamemo, da z vsebinami za pripravo na kviz pripomoremo k boljšemu razumevanju upravljanja denarja in tudi k razumevanje posledic, ki jih sprejete finančne odločitve prinašajo vsakemu posamezniku, njegovi družini in širši družbi.

Desno na sliki Lejla Ameti, ki je dosegla 1. mesto, levo na sliki Manca Beričnik Feucht, 3. mesto, in mentorica Sonja Sušin, Šolski center Velenje.

Mare Trost, 2. mesto, Osnovna šola Dušana Muniha, Most na Soči.

Sodelujoči razred, Šolski center Velenje.

Sodelujoči razred, Osnovna šola Dušana Muniha, Most na Soči.

Primeri vprašanj, na katera so danes odgovarjali sodelujoči učenci in dijaki na kvizu. Vsem iskreno čestitamo za udeležbo na tekmovanju in osvojeno znanje.