Zmagovalka na nacionalnem tekmovanju Evropski denarni kviz je OŠ prof. dr. Josipa Plemlja iz Bleda

Na letošnjem nacionalnem preizkusu finančnega znanja mladih, ki so stari od 13 do 15 let, je sodelovalo 14 slovenskih šol in skupaj 246 učencev ter dijakov. Odgovarjali so na 15 vprašanj s področja financ in povezane digitalne varnosti. Letos je bil dan poseben poudarek spletnim prevaram ter zlorabam, ki zaradi našega povečanega udejstvovanja na spletu, predstavljajo vedno večje tveganje. Kako povečati varnost poslovanja, kako upravljati z denarjem in kako ga zaščititi, razpoznati lažne ponudbe na spletu, biti previden na socialnih omrežjih, vse to in še mnogo več, se mladi naučijo, ko se na kviz pripravljajo. V razmerah, ko se finančni produkti ter načini poslovanja zelo hitro spreminjajo in so pogojeni z digitalizacijo družbe na vseh področjih, je tako za mlade kot tudi za vse ostale generacije nujno razumevanje osnovnih finančnih pojmov in dobra usposobljenost za varno ter ustrezno upravljanje s financami. Zagotovo se krepitev odgovornega odnosa in ravnanja na tem področju najbolje obrestujeta. Želeti je, da bi se tega zavedali tudi tisti, ki pripravljajo in odločajo o programskih vsebinah, ki se v slovenskih šolah izvajajo na sistemski ravni. Ne glede na to, pa je dejstvo, da zavedanje in zavzetost za poznavanje financ pri mladih ter njihovih mentorjih rasteta, še posebej razveseljivo.

Slednje so sodelujoči na letošnjem nacionalnem kvizu potrdili tudi z odličnimi rezultati, saj so na vprašanja odgovarjali kar z 80 odstotno uspešnostjo. Učenca, ki sta zasedla 1. in 2. mesto, sta se uvrstila na finalno vseevropsko tekmovanje, ki bo potekalo 20. aprila preko spleta in na katerem bodo sodelovali mladi iz več kot 35 evropskih držav. 

Vsi letošnji zmagovalci, ki so se pripravljali pod mentorstvom prof. Mete Pazlar, prihajajo iz Osnovne šole prof. dr. Josipa Premlja iz Bleda. Prvo mesto je osvojil Nejc Škantar, drugo mesto Gia Gartner in tretje mesto pa Nal Repinc. Šolo in učence je Združenje bank Slovenije nagradilo z denarno nagrado, ki je namenjena spodbujanju nadaljnjega izvajanja aktivnosti šole na področju finančnega opismenjevanj in učencem za njihove »šparovčke«. Ni dvoma, da bodo le-ti glede na izkazano znanje učencev prinesli tudi zmagovalne donose. 

Kaj so po zaključku kviza povedali sodelujoči

Nejc Škantar: Tekmovanje se mi je zdelo zelo dobro, saj je snov tekmovanja pomembna za življenje. Mislim, da bi čim več šol maralo sodelovati v tem tekmovanju naslednje leto.
 

Gia Gartner: Vesela sem, da sem se udeležila šolskega tekmovanja, ki ga je organiziralo Združenje bank Slovenije. Za to tekmovanje sem se pripravljala tako v šoli kot doma. Reševanje kviza mi je bilo všeč, saj je bila tematika zelo zanimiva in poučna.
 

Nal Repinc: Od tekmovanja sem se veliko naučil. Bilo je zabavno in poučno. Znanje mi bo v življenju prišlo prav. Seveda pa sem vesel tudi nagrade. Priporočam sodelovanje.


Mentorica, prof.  Meta Pazlar: Iskreno se veselim uspeha, ki so ga naši učenci dosegli na nacionalnem tekmovanju Evropski denarni kviz. Ker verjamem, da je dobra finančna pismenost posameznikov temelj za uspeh v življenju, sem sprejela izziv ZBS in prijavila naše osmošolce in devetošolce na kviz. Presenečena sem bila, da si želijo tovrstnega znanja, ki ga bodo zelo kmalu potrebovali, pri pomembnih finančnih odločitvah in s tem preprečili morebitni prevzem nezdravih finančnih navad staršev. Šole učencem žal ne zagotavljamo posebnega programa finančnega opismenjevanja, zato so taki projekti, kot je Evropski denarni kviz, še toliko bolj dobrodošli. Z vajami so učenci pridobivali pomembna znanja o denarju kot vrednoti, varčevanju, digitalnih pasteh. Malo manj navdušenja je bilo pri matematičnih vajah, ponovili pa smo tudi vsebine o EU, ki smo jih obravnavali pri predmetu DKE. Prijazna hvala Združenju bank Slovenije za povabilo k sodelovanju in še posebej za finančne nagrade. Glede na odzive učencev, bomo tudi v prihodnjem letu z veseljem sodelovali.

Nejc Škantar, 1. mesto.

Zmagovalna ekipa: Gia Gartner, Nejc Škantar, Nal Repinc in mentorica, prof. Meta Pazlar.
 

Zmagovalni razred Osnovne šole prof. dr. Josipa Premlja iz Bleda.

Voditeljica kviza, Ksenija Jaklin, Izobraževalni center, Združenje bank Slovenije

Združenje bank Slovenije
Ljubljana, 5. marec 2021